Τι πιστεύουν οι Έλληνες; Η πρώτη μεγάλη πανελλήνια δημοσκόπηση του νέου think tank «διαΝΕΟσις»

Τι πιστεύουν οι Έλληνες; Η πρώτη μεγάλη πανελλήνια δημοσκόπηση του νέου think tank «διαΝΕΟσις»
Sooc

Την ίδρυση ενός νέου ερευνητικού οργανισμού υπό την επωνυμία διαΝΕΟσις ανακοίνωσε ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε αίθουσα του μουσείου Μπενάκη. Ο οργανισμός προχώρησε ήδη στην πρώτη του μεγάλη πανελλήνια δημοσκόπηση, η οποία απαντά μεταξύ άλλων στο με ποια γνωστικά, ηθικά και πολιτισμικά εφόδια αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τις κρίσιμες προκλήσεις της εποχής τους. Τα αποτελέσματά της θα δημοσιευτούν στις 10 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Η έρευνα “Τι Πιστεύουν οι Έλληνες” περιλαμβάνει 69 ερωτήσεις πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες (Ευρώπη & εθνική ταυτότητα, κράτος & οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα, θεσμοί & πολιτικό σύστημα, παιδεία & πολιτισμός). Η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός της έρευνας έγιναν από τη διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον καθηγητή συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά, και η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών G.P.O. σε δύο φάσεις, τον Απρίλιο και το Νοέμβριο του 2015. Η έρευνα, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, σκοπεύει να καταγράφει τις τάσεις των πεποιθήσεων του πληθυσμού πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τη χώρα.

Κύρια αποτελέσματα της έρευνας:

  • Το 46,2% των πολιτών πιστεύουν πως η Ελλάδα βγήκε ζημιωμένη από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης.
  • Οι πολίτες δηλώνουν αξιοσημείωτα θετικές απόψεις για έννοιες όπως “αγορές”, “ανταγωνιστικότητα”, “αποκρατικοποιήσεις” και “οικονομία της αγοράς”.
  • Ένα υψηλό ποσοστό των ανέργων και των πολιτών που έχουν χαμηλό εισόδημα επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν την 10η Φεβρουαρίου.

Ποια είναι η διαΝΕΟσις

Στόχος της διαΝΕΟσις είναι η τροφοδότηση του δημόσιου διαλόγου με τεκμηριωμένα στοιχεία, η εκπόνηση μελετών βάθους και προοπτικής και η διατύπωση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων ικανών να συμβάλλουν στην υπέρβαση των κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Απευθύνεται σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και ιδιαίτερα σε όλους όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών όπως κυβέρνηση, βουλευτές, ηγεσίες επιχειρηματικότητας και εργασίας, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, σπουδαστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ΜΜΕ.

Ο οργανισμός μέσω της ιστοσελίδας του θα διαθέτει δημόσια και δωρεάν το σύνολο των αποτελεσμάτων και των προτάσεων που προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες, δημοσιογραφικές έρευνες και την επεξεργασία βάσεων δεδομένων.

«Στόχος και φιλοδοξία του είναι η τροφοδότηση του δημόσιου διαλόγου με τεκμηριωμένα στοιχεία, η εκπόνηση μελετών βάθους και προοπτικής, και η διατύπωση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων ικανών να συμβάλλουν στην υπέρβαση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Η διαΝΕΟσις θα έχει ελληνική ψυχή, αλλά ευρωπαϊκό μυαλό και παγκόσμια μάτια, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις και ανακατατάξεις βαραίνουν καθοριστικά στη χάραξη των εθνικών επιλογών» τόνισε.

Η διαΝΕΟσις είναι ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός χωρίς καμία σύνδεση με πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικούς κλάδους και μοχλούς κοινωνικής πίεσης. Δεν αναλαμβάνει ερευνητικό έργο επ’ αμοιβή και δεν εκπροσωπεί ομάδες συμφερόντων. Για τα τρία πρώτα χρόνια, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, χωρίς περαιτέρω ανάμειξή του στο ερευνητικό έργο.

Η υλοποίηση του επιστημονικού έργου θα γίνεται κυρίως με αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, άλλους ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και καταξιωμένους εμπειρογνώμονες που μπορούν να συνεισφέρουν στην επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο των διεθνών επαφών έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία συνεργασίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας με το ινστιτούτο Itinera που έχει έδρα στις Βρυξέλλες και ασχολείται με παρεμφερή θεματολογία.

Η διοικητική και επιτελική λειτουργία της διαΝΕΟσις εποπτεύεται και καθοδηγείται από δύο συμβούλια, το εποπτικό και το συμβουλευτικό, στα οποία συμμετέχουν σαράντα (40) διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών, του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνικής προσφοράς, με σημαίνουσα δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η διοικητική ομάδα της διαΝΕΟσις, αποτελούμενη από τον Διονύση Νικολάου, Γενικό Διευθυντή, τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Διευθυντή Περιεχομένου και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, Διευθυντή Ερευνών, ανακοίνωσε επίσης τους στόχους και το ερευνητικό πρόγραμμα δράσης για το 2016, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έρευνες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, την επίπτωση της κρίσης στην υγεία των πολιτών, τον σχεδιασμό ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, το κοινωνικό κεφάλαιο και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς, το δημογραφικό πρόβλημα, την κατάσταση των κρίσιμων υποδομών της χώρας και τον αξιακό χάρτη των Ελλήνων.

Δημοφιλή