Αβραμόπουλος: Θα χρειαστούν κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης των μεταναστών

Αβραμόπουλος: Θα χρειαστούν κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης των μεταναστών
Sooc

Την ανάγκη δημιουργίας κράτησης ή απομάκρυνσης μεταναστών, πέραν των hot spots, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα EurActiv.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τους χώρους υποδοχής του κατά 50.000 μετά τη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου – αλλά χρειάζονται επίσης κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά», δήλωσε.

Ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «τα σύνορά μας δεν χρήζουν "προστασίας" από έκθετους σε κίνδυνο ανθρώπους, χρειάζονται καλύτερη οργάνωση» και πως «σε όποιον βρίσκεται ενώπιον ευρωπαϊκού συνόρου και επιθυμεί να αιτηθεί άσυλο, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα να το κάνει».

Αναφερόμενος στις απειλές της Κομισιόν για αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι κανόνες της συνθήκης δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί την Ελλάδα.

«Η Επιτροπή δεν απειλεί. Είναι εδώ για να παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στα κράτη-μέλη. Ας ξεκαθαρίσουμε ότι καμία χώρα δεν απειλείται με αναστολή από τη Σέγκεν. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες της συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα», είπε, προσθέτοντας: «Στον αντίποδα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε τη ζώνη Σέγκεν. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελέυθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα».

Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε τους Έλληνες πολίτες των ελληνικών ακριτικών νησιών, οι οποίοι, όπως είπε, «παρέχουν τρόφιμα, χαρίζουν ρούχα και προσφέρουν βοήθεια στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που καταφθάνουν».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η προσφυγική κρίση είναι ένα πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Όπως σημειώνει, «αυτό σημαίνει ότι, ενώ η συστηματική καταγραφή πρέπει να γίνει, ενώ όλα τα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν και ενώ θα πρέπει να εντείνουμε τις μετεγκαταστάσεις, σχεδιάζουμε, επίσης, συστημικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Έλληνας επίτροπος τονίζει πως η πολιτική της Ένωσης για το άσυλο θα πρέπει να εξορθολογιστεί καλύτερα και να εναρμονιστεί, ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι πολιτικές ένταξης και νόμιμης μετανάστευσης.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος δεν κρύβει την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας η οποία, όπως λέει, «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: Την αλληλεγγύη μας και την ένωσή μας».

Δημοφιλή