5 ενδείξεις ότι το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να εξελίσσεται

5 ενδείξεις ότι το ανθρώπινο είδος συνεχίζει να εξελίσσεται
Men from different eras
Hadar Geva via Getty Images
Men from different eras

Όταν σκεφτόμαστε την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους το μυαλό μας πάει κατευθείαν στον προϊστορικό άνθρωπο, τον άνθρωπο των σπηλαίων και τον συγκρίνουμε με τον σύγχρονο.

Αν και από τότε το ανθρώπινο είδος έχει βιώσει πολύ μεγάλες αλλαγές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και σύγχρονη έρευνα, η οποία τονίζει ότι παρά τη μοντέρνα τεχνολογία και την βιομηχανία, οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελισσόνται.

«Είναι συχνή παρεξήγηση ότι η εξέλιξη έγινε πριν από πολλά χρόνια και ότι για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στις εποχές του κυνηγιού», αναφέρει η Dr. Virpi Lummaa, από το Πανεπιστήμιο Sheffield.

Κι αν θέλετε και αποδείξεις, ακολουθούν 5 σημαντικές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι εξελισσόμαστε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mental Floss.

1. Πίνουμε γάλα

Ιστορικά, η δυνατότητα του ανθρώπου να χωνεύει το γάλα αρχίζει να φθίνει μετά τον απογαλακτισμό από το μητρικό γάλα. Από τότε, όμως, που βάλαμε το αγελαδινό γάλα στη ζωή μας μπορούμε να το καταναλώνουμε και καθώς μεγαλώνουμε, καθώς τα γονίδιά μας έχουν υποστεί αλλαγές.

2. Δεν έχουμε φρονιμίτες

Οι πρόγονοί μας έπρεπε να έχουν δυνατά σαγόνια, ώστε να μπορούν να μασούν την τροφή τους η οποία ήταν συχνά σκληρή. Οι φρονιμίτες τους έδιναν αυτήν την επιπλέον δύναμη που χρειάζονταν για την δουλειά αυτή. Πλέον, όμως, που έχουμε μαχαιροπίρουνα και τα γεύματά μας έχουν γίνει πιο μαλακά, δεν χρειαζόμαστε τόση δύναμη στο στόμα, με αποτέλεσμα πολλά νέα παιδιά που γεννιούνται να μην εμφανίζουν ποτέ φρονιμίτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 35% του πληθυσμού γεννιέται πλέον χωρίς φρονιμίτες και φαίνεται ότι στο τέλος κανείς δεν θα έχει.

3. Αντιστεκόμαστε στις ασθένειες

Πριν από κάποια χρόνια, άνθρωποι πέθαιναν από ασθένειες, όπως είναι η ελονοσία, που σήμερα έχουν γίνει αντιμετωπίσιμες. Αυτή είναι μία από τις βασικές ενδείξεις της εξέλιξης του ανθρώπου, αφού σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει αναπτύξει άμυνες απέναντι σε πολλές ασθένειες που στο παρελθόν ήταν θανάσιμες επιδημίες.

4. Ο εγκέφαλός μας γίνεται μικρότερος

Αν και πολλοί νομίζουν ότι ο μεγάλος εγκέφαλος είναι αυτός που μας κάνει πιο έξυπνους από τα υπόλοιπα ζώα, τα τελευταία 30.000 χρόνια, ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μία θεωρία είναι ότι γινόμαστε, πράγματι, πιο χαζοί. Άλλη θεωρία, όμως, υποστηρίζει ότι ο μικρότερος εγκέφαλος είναι και περισσότερο λειτουργικός, αφού λειτουργεί πιο γρήγορα.

5. Έχουμε μπλε μάτια

Αρχικά, όλοι οι άνθρωποι είχαν καφέ μάτια, αλλά πριν από 10.000 χρόνια κάποιος που έμενε κοντά στη Μαύρη Θάλασσα υπέστη γενετική μετάλλαξη και απέκτησε μπλε μάτια. Από εκεί και πέρα πολλοί ήταν εκείνοι που προτιμούσαν να τεκνοποιήσουν με κάποιον που έχει μπλε μάτια γιατί ήταν ένας τρόπος να πιστοποιήσουν την πατρότητα των παιδιών τους με αυτόν τον τρόπο, δεδομένου ότι δύο άνθρωποι με μπλε μάτια δεν είναι πιθανό να κάνουν παιδί με καφέ μάτια. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα οι άντρες με μπλε μάτια βρίσκουν τις γυναίκες με μπλε μάτια πιο ελκυστικές από εκείνες με καφέ.