Με αργούς ρυθμούς η διέλευση προσφύγων στην Ειδομένη. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ύψωσης φραχτών

Με αργούς ρυθμούς η διέλευση προσφύγων στην Ειδομένη. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ύψωσης φραχτών
sooc

Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η ροή των προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, απ’ όπου το τελευταίο 24ωρο, μέχρι τις 6 το πρωί, πέρασαν 2.000 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία. Την ίδια ώρα, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη περιμένουν 1.900 πρόσφυγες, τόσο στις σκηνές όσο και στα λεωφορεία,ενώ ακόμη 3.450 πρόσφυγες βρίσκονται στο πρατήριο υγρών καυσίμων, κοντά στο Πολύκαστρο, όπου κατέφθασαν με 69 λεωφορεία.

Πηγές της Αστυνομίας, εκτιμούν ότι το επόμενο 24ωρο θα υπάρξει μαζική άφιξη προσφύγων στην περιοχή, ύστερα κι από τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, εξαιτίας της οποίας δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια πλοίων κατά το προηγούμενο 48ωρο, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ροή προσφύγων από τα νησιά.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Ειδομένη κινητοποίηση «ενάντια στο φράχτη της Ειδομένης και στην Ευρώπη – φρούριο» από το Συντονιστικό ενάντια στο φράχτη του Έβρου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσεων ενάντια στα σύνορα.

«Πάγια θέση των κρατούντων είναι ότι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν υγειονομική απειλή- κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε- και συμβάλλουν στην πολιτιστική και πληθυσμιακή αλλοίωση των χωρών υποδοχής» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του Συντονιστικού Γρηγόρης Τσιλιμαντός.

Πρόσθεσε δε, ότι ο φράχτης στον Έβρο ήταν ο πρώτος που στήθηκε στην Ευρώπη, οδηγώντας σε

εκατοντάδες θανάτους στο Αιγαίο.

«Υπέθεσαν ότι ο φράχτης θα λειτουργούσε αποτρεπτικά αλλά, αντίθετα, οι άνθρωποι που αποφασίζουν να φύγουν από τις χώρες τους, ρισκάρουν ακόμα και με τον θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ, αναφερόμενος στα hotspots, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση είναι στις 10 το πρωί του Σαββάτου, στο άγαλμα Βενιζέλου από όπου θα γίνει, με λεωφορεία, η αναχώρηση για την Ειδομένη.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή