Έτσι είναι η προσφυγιά. Καραβάνι 20.000 ατόμων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να γλυτώσει από τους βομβαρδισμούς

Έτσι είναι η προσφυγιά. Καραβάνι 20.000 ατόμων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να γλυτώσει από τους βομβαρδισμούς

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι, εκτοπισμένοι από τις εστίες τους λόγω της προώθησης των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία του Χαλεπιού, έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα με την Τουρκία, εντός του συριακού εδάφους, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για 15.000 ανθρώπους που έφυγαν από την πόλη του Χαλεπιού και έχουν ήδη φτάσει στα συροτουρκικά σύνορα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι 60-70.000 άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα ωστόσο με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, "περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος της μεθοριακής διάβασης του Μπαμπ αλ Σαλάμα". Η Λίντα Τομ, μια εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) είπε επίσης ότι άλλοι 5.000-10.000 άνθρωποι "εκτοπίστηκαν προς την πόλη Αζάζ", κοντά στα σύνορα και περίπου 10.000 κατευθύνονται στην κουρδική πόλη Αφρίν. "Σήμερα υπάρχει ένας καταυλισμός εκτοπισμένων στη ζώνη της Αφρίν και μελετάμε το ενδεχόμενο να τον επεκτείνουμε (...) Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καλύπτουν τις ανάγκες των εκτοπισμένων όμως οι συγκρούσεις καθιστούν την πρόσβαση στους ανθρώπους αυτούς ολοένα και πιο δύσκολη", συνέχισε.

Με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων --περίπου 1.000 επιδρομές έγιναν μόνο από τις αρχές της εβδομάδας-- ο στρατός ανακατέλαβε δύο ακόμη κοινότητες, τη Ριτιάνε και τη Μαγιέρ, εκδιώκοντας τους αντάρτες και σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Χαλέπι. Στα νότια της χώρας, με τη βοήθεια και των ανδρών της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ο στρατός κατέλαβε μια σημαντική κοινότητα, την Ατμάν, στην επαρχία Ντεράα.

Περισσότεροι από 120 αντάρτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στις σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν κοντά στη Ριτιάνε, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιτυχίες του καθεστώτος έχουν φέρει τους αντάρτες ίσως στη χειρότερη θέση που έχουν βρεθεί από την έναρξη του πολέμου, το 2011. Η επαρχία του Χαλεπιού θεωρείται ένα από τα κυριότερα προπύργια των ανταρτών σε μια χώρα που έχει κατακερματιστεί και τμήματά της ελέγχονται είτε από το καθεστώς, είτε από τους αντάρτες είτε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

"Οι αντάρτες μάχονται και υποχωρούν παντού. Δεν υπάρχει ούτε ένα σημαντικό μέτωπο από το οποίο να μην υποχωρούν", σημείωσε ο Εμίλ Χοκάγιεμ, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον ανθρωπιστικό τομέα, που ήταν ήδη καταστροφική, επιδεινώθηκε περαιτέρω. Υπολογίζεται ότι 40.000 κάτοικοι του Χαλεπιού έχουν πάρει τον δρόμο για τα τουρκικά σύνορα. Σε ένα βίντεο που ανάρτησαν ακτιβιστές στο διαδίκτυο φαίνονται εκατοντάδες άνθρωποι --μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά-- να κατευθύνονται προς τα σύνορα. Ορισμένοι έχουν στις πλάτες τους σακίδια, άλλοι έφυγαν χωρίς τίποτα.

"Πού είσαστε, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ; Πού είσαστε εσείς οι μουσουλμάνοι για να μας βοηθήσετε;" ακούγεται να λέει θυμωμένα ένας άνδρας, απευθυνόμενος στις χώρες που στηρίζουν τους Σύρους αντάρτες.

"Αυτό που εξοργίζει περισσότερο τους αντάρτες είναι αυτές οι χώρες που παριστάνουν τους φίλους της Συρίας και περιορίζονται μόνο σε ωραία λόγια" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ακτιβιστής Μαμούν αλ Χατίμπ, ο διευθυντής του τοπικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Shahba.

Τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας ήταν κλειστά σήμερα στα νότια της τουρκικής πόλης Κιλίς. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι επικρατεί ησυχία στο τουρκικό μεθοριακό φυλάκιο του Οντσουπινάρ (σ.σ. από τη συριακή πλευρά των συνόρων αποκαλείται Μπαμπ αλ Σαλάμα) απ' όπου απαγορεύεται κάθε διέλευση.

Δημοφιλή