Φήμες για επιβεβαίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας μέσα στις επόμενες μέρες

Φήμες για επιβεβαίωση της Θεωρίας της Σχετικότητας μέσα στις επόμενες μέρες
Albert Einstein (1879-1955).
Albert Einstein (1879-1955).
SCIENCE SOURCE via Getty Images

Στην ανακοίνωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων αναμένεται να προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η επιστημονική ομάδα πίσω από το πείραμα LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) του MIT και άλλων μεγάλων Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον Independent, πρόκειται να λάβει χώρα μια μεγάλη εκδήλωση, κατά την οποία θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις των μελετών. Εάν η συγκεκριμένη πληροφορία επιβεβαιωθεί και οι επιστήμονες ανακοινώσουν την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, τότε θα επιβεβαιωθεί κατά ένα τρόπο η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η θεωρία της βαρύτητας που προτάθηκε από τον Άμπμερτ Αϊνστάιν τον Νοέμβριο του 1915.

Ο μεγάλος φυσικός είχε υπολογίσει ότι η επιτάχυνση σωμάτων μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων που πέφτουν σπειροειδώς το ένα προς το άλλο και τελικά συγκρούονται, πρέπει να δημιουργούν ομόκεντρα κύματα στο χωροχρόνο. Αυτά ονομάστηκαν βαρυτικά κύματα και, εάν πράγματι υπάρχουν, ουσιαστικά τεντώνουν το χώρο σε μια διάσταση και τον συμπιέζουν σε μια άλλη.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι φήμες για την ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων ξεκίνησαν λίγο μετά την ανίχνευση των ανιχνευτών LIGO στην Ουάσινγκτον και τη Λουιζιάνα με ισχυρότερα λέιζερ και νέα οπτικά, τα οποία δίνουν την δυνατότητα ανίχνευσης τέτοιων κυμάτων από απόσταση περίπου 88 εκατομμυρίων ετών φωτός.

Δημοφιλή