Η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα μέτρα για το μεταναστευτικό για να αρχίσει εκ νέου η επαναπροώθηση προσφύγων

Η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα μέτρα για το μεταναστευτικό για να αρχίσει εκ νέου η επαναπροώθηση προσφύγων
Sooc

Η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα να λάβει σειρά μέτρων, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζει ξανά τις διατάξεις της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, για την επαναπροώθηση στη χώρα μας προσφύγων που εισήλθαν παράνομα σε άλλο κράτος μέλος.

«Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση προς την Ελλάδα σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν όψει της σταδιακής επανέναρξης μεταφορών βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Για να λειτουργήσει το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, πρέπει να υπάρχει πραγματική δυνατότητα επιστροφής των αιτούντων άσυλο στο κράτος πρώτης εισόδου στην ΕΕ, όπως προβλέπουν οι από κοινού συμφωνηθέντες κανόνες της ΕΕ. Από την περίοδο 2010-11, τα κράτη μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεταφορές βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου προς την Ελλάδα, λόγω συστημικών ελλείψεων που διαπιστώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ είχε ανασταλεί και δεν εφαρμοζόταν για την Ελλάδα μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Δεκέμβριο του 2011 ότι η χώρα μας λόγω μεγάλης συμφόρησης δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους υποψήφιους πρόσφυγες και ζήτησε από τα άλλα κράτη μέλη να μην τους επαναπροωθούν στη χώρα μας.

Είναι δεδομένο ότι εάν ξεκινήσει ξανά η επαναπροώθηση, οι προσφυγικές πιέσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν.

Τονίζεται ωστόσο στην ανακοίνωση:

«Εναπόκειται στις αρχές των κρατών μελών, υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων τους και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να αποφασίσουν εάν θεωρούν ότι οι συνθήκες επιτρέπουν την περιορισμένη επανέναρξη των μεταφορών. Η σύσταση καλεί την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση προόδου τον Μάρτιο, βάσει της οποίας θα εκτιμηθεί σαφέστερα κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να προβούν σε επανέναρξη μεμονωμένων μεταφορών προς την Ελλάδα δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης προόδου που έχει επιτευχθεί».

Σχέδιο δράσης σε ένα μήνα και εφαρμογή τον Μάιο

Η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα την πρόταση της Κομισιόν, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Κομισιόν, οφείλει μέσα στο διάστημα ενός μήνα να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ως τον Μάιο. Τον Απρίλιο θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ληφθεί.

Hotspots

Στην έκθεση προόδου για την Ελλάδα αναφορικά με τον μεταναστευτικό, επισημαίνεται επίσης ότι η ανάπτυξη των πέντε κέντρων πρώτης υποδοχής που χωροθετήθηκαν στα νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Λέσβος, Χίος, Κως και Λέρος) ήταν αργή, «εν μέρει λόγω της ανάγκης για την κατασκευή τους από το μηδέν και με ελλείψεις όσον αφορά την υποδομή, τη στελέχωση και τον συντονισμό». Επί του παρόντος, διαπιστώνει η Κομισιόν, μόνο ένα κέντρο πρώτης υποδοχής είναι πλήρως λειτουργικό, αυτό της Λέσβου και συνεχίζονται οι εργασίες όσον αφορά άλλες εγκαταστάσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την υποστήριξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την επίτευξη της ημερομηνίας στόχου των μέσων Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, η ταυτοποίηση και καταγραφή πραγματοποιούνται ήδη όπου είναι εφικτό σε προσωρινές δομές. Οι ελληνικές αρχές επιφέρουν βελτιώσεις στη λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής και έχουν ολοκληρώσει τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες και νέες διαδικασίες αποβίβασης, συνδέοντας τις εγκαταστάσεις των κέντρων πρώτης υποδοχής απευθείας με τα άτομα που αποβιβάζονται στα νησιά. Ο Frontex ξεκίνησε παράκτιες περιπολίες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, οι οποίες φέρνουν αποτελέσματα», συνεχίζεται.

Ικανοποίηση για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων

Αναφορικά με τα δακτυλικά αποτυπώματα, το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση από 8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 78% τον Ιανουάριο 2016. Από τη στιγμή που θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα, τα κέντρα πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε συνολική ικανότητα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων της τάξης των 11.000 ατόμων ημερησίως, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τους μέσους αριθμούς αφίξεων τον Ιανουάριο. Ειδικοί εμπειρογνώμονες περί εγγράφων χρησιμοποιούνται από τον Frontex στα νησιά με σκοπό τον εντοπισμό πλαστών και παραποιημένων εγγράφων.

Η αποτυχία της μετεγκατάστασης

Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 66.400 ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία, όπως συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη, άρχισε με πολύ αργό ρυθμό, διαπιστώνει επίσης η Κομισιόν. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 218 μετεγκαταστάσεις. Μόνο 15 κράτη μέλη προσέφεραν στην Ελλάδα συνολικά 1081 θέσεις για μετεγκατάσταση, ενώ 16 κράτη μέλη έχουν ορίσει υπαλλήλους-συνδέσμους για τη στήριξη της διαδικασίας επί τόπου. «Οι ελληνικές αρχές βελτιώνουν τις ικανότητές τους καταγραφής και έχουν ανοίξει δεύτερο γραφείο στη Σάμο όπου υπάρχει πλέον η υποδομή για παροχή καταλύματος και μεταφοράς, με τη στήριξη του ΔΟΜ και της UNHCR» συνεχίζει η έκθεση. Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2015, η Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα 80 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ικανότητας υποδοχής στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει δίκτυο 20.000 θέσεων αιτούντων άσυλο υπό τη διαχείριση της UNHCR, καθώς και τη στήριξη της δημιουργίας 7.000 θέσεων στις περιοχές των κέντρων πρώτης υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, υπάρχουν σήμερα 16.400 διαθέσιμες θέσεις. Εκτός από τις διαθέσιμες επί του παρόντος 7.181 θέσεις σε προσωρινές και πιο μακροπρόθεσμες εγκαταστάσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα διαθέτει 10.447 θέσεις στην ηπειρωτική χώρα. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των υφιστάμενων θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα ανέρχεται επί του παρόντος σε 17.628. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη 12.342 θέσεων σε σύγκριση με τις 50.000 νέες θέσεις για τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015.

Αναγκαστικές επιστροφές

Από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει προβεί σε 16.131 αναγκαστικές επιστροφές και 3.460 υποστηριζόμενες οικειοθελείς επιστροφές οικονομικών μεταναστών που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός παραμένει ανεπαρκής στο πλαίσιο των άνω των 800.000 αφίξεων το 2015.

Δημοφιλή