Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη ρώσικη κουζίνα

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη ρώσικη κουζίνα
Getty Images

H Ρώσικη κουζίνα έχει μια πλούσια γαστρονομική ιστορία και ενσωματώνει στο σύνολό της, πολλές διαφορετικές μαγειρικές παραδόσεις των λαών που αποτέλεσαν την Ρώσικη Αυτοκρατορία και αργότερα την Σοβιετική Ένωση.

Κυρίως είναι μια «βαριά» αλλά πλούσια χειμωνιάτικη κουζίνα βασισμένη σε δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια αλλά και στα αρχέγονα ρώσικα προϊόντα, όπως το σιτάρι, το φαγόπυρο, το χαβιάρι, και τη βρώμη.

Η σούπα «Μπόρς» με παντζάρια, η ρώσικη σαλάτα «Ολιβιέ» με μαγιονέζα, αυγά και βραστά λαχανικά, και το φιλέτο «Στρογγάνοφ» μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και μαγειρεμένο μαζί με μανιτάρια και κρεμμύδια σε μια κρεμώδη παχύρρευστη σάλτσα με γιαούρτι, είναι από τα πιο γνωστά πιάτα σ΄όλο τον κόσμο από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου.

Σ ένα ρώσικο εστιατόριο βρέθηκε η κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην καρδιά της Καλλιθέας. Σερβίρει εδώ και 27 χρόνια στους Έλληνες αλλά και στους Ρώσους σπεσιαλιτέ από την μακρινή Ρωσία.

«Ξεκίνησε από την κ.Βαλεντίνα η οποία ήρθε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά, μας εξηγεί η φιλόξενη κ.Στέλλα (η νύφη της ιδιοκτήτριας), και μας συστήνεται: “έχουμε έλθει από το Καζακστάν. Η κ.Βαλεντίνα άνοιξε το μαγαζί το 1989 και μαγείρευε ρώσικα πιάτα και σπεσιαλιτέ. Φέτος κλείνουμε 27 χρόνια και ελπίζουμε να τα εκατοστήσουμε. Η κ.Βαλεντίνα έχει βγει πλέον στη σύνταξη αλλά τα παιδιά της και τώρα και τα εγγόνια της κρατάνε την οικογενειακή επιχείρηση».

Στον κατάλογο υπάρχουν τα κλασικά ρώσικα πιάτα αλλά και πιάτα από άλλες περιοχές της Ρωσίας ελαφρώς «πειραγμένα» για τα ελληνικά γούστα. «Τα μυστικά μας», επισημαίνει η κ.Στέλλα, «είναι ότι χρησιμοποιούμε ρώσικα προϊόντα ως πρώτη ύλη, ειδικά τα ζυμαρικά τα φτιάχνουμε εμείς με τα χεράκια μας αυθημερόν και μόνο, η μαρινάδα μας και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε».

Η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή στο πεντακάθαρο ρώσικο εστιατόριο. Στις γωνιές του ξεπροβάλουν μπάμπουσκες, μουσικά όργανα από την Ρωσία και ένα καντηλέρι.

Το γαστρονομικό ταξίδι ξεκινά με τα παραδοσιακά ζεστά ψωμάκια, όπου στην Ρωσία ήταν και είναι, η πιο σημαντική τροφή των κατοίκων της.

Σαλάτες, η κλασσική Ρώσικη σαλάτα «Ολιβιέ», η ξιδάτη Βινεγκρέτ με πατάτες, φασόλια, παντζάρι, καρότο και η πικάντικη Καροτοσαλάτα.

Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα δική μας παραγωγή» τονίζει η κ.Στέλλα και μας ξεναγεί στα «Πελμένι», με λεπτή ζύμη και γέμιση από κιμά, στα «Βαρένικι» και στα πικάντικα «Μάντι» με λεπτό διάφανο φύλλο συνοδευμένα με μία πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα.

Tο πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Ρώσικης Κουζίνας είναι η σούπα, κρύα ή ζεστή και συγκεκριμένα η κα Στέλλα μας παρουσιάζει την σούπα «Μπορς» μία κατακόκκινη διάφανη σούπα με πατάτα, παντζάρι, μοσχάρι και λάχανο και στην μέση μία κουταλιά από δροσερό γιαούρτι.

Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το «Σασλίκ», ένα σουβλάκι το οποίο κουβαλά ένα μυστικό 27 χρόνων.

Ακόμα μία τιμητική θέση στο τραπέζι έχουν τα «Πιροσκί», με αφράτη ζύμη από σιτάρι, μαγιά, γάλα, βούτυρο και αυγά, και γέμιση από κρέας, ή ψάρι, ή μανιτάρια, ή πατάτες. Τα «Μπλινί», ένα από τα αρχαιότερα εθνικά εδέσματα, που μοιάζουν με κρέπες και σερβίρονται συνήθως με χαβιάρι, ή κρέας ή τυρί.

Τα τουρσιά, τα οποία είναι ο ρώσικος μεζές. Έχει και αυτό το πιάτο περίοπτη θέση στην Ρωσική γαστρονομική κουλτούρα, δίπλα στην θέση της βότκας και αποτελεί το τέλειο ορεκτικό, στο τραπέζι.

Το φαγητό συνοδεύεται κατά κύριο λόγο από μία παγωμένη Βότκα σε σφηνάκια ή κόκκινο κρασί.

«Περισσότεροι Έλληνες είναι οι πελάτες μας » τονίζει η κ.Στέλλα «οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για τις ρώσικες νοστιμιές και επιλέγουν συνήθως, τα χειροποίητα ζυμαρικά». Και συμπληρώνει, «η επιτυχία μας οφείλεται και στην οικογενειακή ατμόσφαιρα που έχουμε δημιουργήσει».

Και στην ζεστή ρώσικη φιλοξενία θα πούμε εμείς και τους ευχαριστούμε πολύ!!!

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)