Στοίχημα για κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. να μην κατέβουν στην Αθήνα τρακτέρ. Οι φόβοι και το επιχειρησιακό σχέδιο

Στοίχημα για κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. να μην κατέβουν στην Αθήνα τρακτέρ. Οι φόβοι και το επιχειρησιακό σχέδιο
Sooc

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων στην Αττική για την περιφρούρηση της διαδήλωσης των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας.

Για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ, καθώς η τήρηση της δημόσιας τάξης είναι ένα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης σε μία περίοδο με τόσο τεταμένο κλίμα λόγω του ασφαλιστικού. Οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν για τυχόν απρόβλεπτες αντιδράσεις αγροτών όταν οι αστυνομικοί επιχειρήσουν να τους απαγορεύσουν να προχωρήσουν με τα τρακτέρ.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει οχτώ αστυνομικά μπλόκα, προκειμένου να εμποδιστούν οι προσπάθειες μετακίνησης βαρέων οχημάτων προς την πρωτεύουσα, όπως και την επίβλεψη από αέρος από ελικόπτερο.

Διμοιρίες των ΜΑΤ θα στηθούν στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου, στον Άλιμο, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, στον κόμβο Κατεχάκη, στο λιμάνι του Πειραιά και στη λεωφόρο Συγγρού. Στόχος της Αστυνομίας είναι να εμποδιστούν ακόμα και τα τρακτέρ που θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το κέντρο της Αθήνας από απρόβλεπτες κατευθύνσεις.

Σε συναγερμό βρίσκεται και το Λιμενικό για να αποτραπεί η επιβίβαση αγροτικών μηχανημάτων σε πλοία της γραμμής στα λιμάνια των νησιών και κυρίως από αυτά της Κρήτης, από όπου αναμένεται μαζική μετακίνηση αγροτών του νησιού προς την Αθήνα.

Κάποιοι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν την έγκριση για την μετακίνηση 80 τρακτέρ προς το Σύνταγμα και κάποιοι δύο τριών, ως μία συμβολική κίνηση, αιτήματα που δεν έγιναν δεκτά.

Η Τροχαία είναι η αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέως οχημάτων εντός πόλης αλλά όπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κατ’ ουσίαν τα ΜΑΤ είναι αυτά που θα σηκώσουν το βάρος της επιχείρησης διότι η Τροχαία δεν μπορεί ως υπηρεσία να εμποδίσει την κάθοδο τρακτέρ.

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 60 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Δημοφιλή