Τσαβούσογλου: Η Σαουδική Αραβία θα στείλει μαχητικά στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ

Τσαβούσογλου: Η Σαουδική Αραβία θα στείλει μαχητικά στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ap

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία θα αποστείλει μαχητικά και στρατιωτικό προσωπικό στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ- ωστόσο τόνισε ότι είναι ασαφής ακόμα ο αριθμός των αεροσκαφών και των στρατιωτικών που θα σταλούν.

«Σε κάθε συνάντηση του συνασπισμού δίναμε έμφαση στην ανάγκη για μια εκτενή στρατηγική με προσανατολισμό στα αποτελέσματα στη μάχη κατά του Daesh (ISIS/ Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, μετά από ομιλία του σε συνάντηση στο Μόναχο, όπου έλαβαν χώρα συζητήσεις για μέτρα σχετικά με τον συριακό εμφύλιο.

«Εάν έχουμε μια τέτοια στρατηγική, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να ξεκινήσουν μια χερσαία επιχείρηση. Κάποιοι εξακολουθούν να λένε ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη στη μάχη κατά του Daesh, παρά τις πιέσεις της για πιο χειροπιαστές προτάσεις» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι Σαουδάραβες αξιωματικοί επισκέφτηκαν τη βάση για διερευνητικούς σκοπούς. «Η Σ. Αραβία έχει επιδείξει την αποφασιστικότητά της απέναντι στο Daesh, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμη να στείλει αεροσκάφη και στρατεύματα» δήλωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμοί για χερσαία επιχείρηση. Ακόμη, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επίσης πολύ στενές σχέσεις με το Κατάρ, ενώ αναθερμαίνονται οι δεσμοί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία «υπήρχαν κάποια προβλήματα».

Εν συνεχεία, αποδοκίμασε την αμερικανική ανακοίνωση πως δεν αναγνωρίζει το κόμμα PYD ως τρομοκρατική οργάνωση, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν εάν είναι στην πλευρά της Τουρκίας ή του PYD. Ακόμα, αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε ότι μόλις το 12% των αεροπορικών επιδρομών της στη Συρία στοχεύουν τρομοκράτες του ISIS. «Στόχος της Ρωσίας είναι η στήριξη του Άσαντ, όλοι το ξέρουμε αυτό. Αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος θα την σταματήσει; Τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ;».

Δημοφιλή