Σε διάλογο καλεί τους αγρότες η κυβέρνηση

Σε διάλογο καλεί τους αγρότες η κυβέρνηση
Farmers driving tractors demonstrate against a controversial pension reform in the center of Thessaloniki on 5 February, 2016. / AFP / SAKIS MITROLIDIS (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)
Farmers driving tractors demonstrate against a controversial pension reform in the center of Thessaloniki on 5 February, 2016. / AFP / SAKIS MITROLIDIS (Photo credit should read SAKIS MITROLIDIS/AFP/Getty Images)
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Καλέσματα προς τους αγρότες για διάλογο απευθύνει η κυβέρνηση, εν μέσω των κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη από χθες (Παρασκευή) στην Αθήνα. Από την πλευρά τους οι αγρότες θα αποφασίσουν για τη στάση τους από Δευτέρα. Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτιμά να περιμένει να τελειώσουν οι κινητοποιήσεις ώστε να μην υπάρξει η εντύπωση ότι προτιμά τη διάσπαση. Πρόθεση του Μαξίμου σημειώνουν φαίνεται να είναι η συνομιλία με αγρότες περισσότερο διαλλακτικούς κάτι το οποίο ίσως γίνει από την αρχή της εβδομάδας προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα της μεταβατικότητας στο νέο σύστημα.

Στο τραπέζι με κάποιο τρόπο φαίνεται να τεθεί και η διατήρηση του ΟΓΑ που δεν θα αφορά το συνταξιοδοτικό μέρος χωρίς ωστόσο ακόμη να διευκρινίζεται ακόμη ο τρόπος

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας καλεί τους αγρότες σε διάλογο, με στόχο να διασφαλιστούν «σοβαρές βελτιώσεις», ενώ από πλευράς του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, εξήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών για τον αγροτικό χώρο με παρεμβάσεις εξυγίανσης στην αγορά αγροτικών προϊόντων και δυναμικά εργαλεία διευκόλυνσης της παραγωγής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι «όλα είναι συζητήσιμα, καλώντας τους αγρότες εκ νέου σε διάλογο και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μετανιώσουν για ευκαιρίες που μπορεί να χαθούν - υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί τελεσίγραφα, καθώς και ότι στον διάλογο πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια βελτίωσης που ενδεχομένως υπάρχουν. Αν δεν έρθουν στον διάλογο αναλαμβάνουν και την ευθύνη, είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Την Παρασκευή, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες και τους περιμένουμε να κοιταχτούμε στα μάτια και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η επιβάρυνση των αγροτών στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία βρίσκεται το 88% των αγροτών θα επιβαρυνθεί με μια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών το μήνα το 2017 και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η επιβάρυνση θα είναι 93 ευρώ το μήνα και θα πάρουν τη σύνταξη των 384 ευρώ και ό,τι αντιστοιχεί στο αναλογικό κομμάτι.

Στο μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μην κλιμακωθεί η αντιπαράθεση, ζητώντας να αποφευχθεί η βία, αλλά παράλληλα και να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχετικά μέτρα.

Οι αγρότες αναμένεται να λάβουν αποφάσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα.

Δημοφιλή