Τσίπρας: Τα ανοιχτά μέτωπα θα κλείσουν πολύ σύντομα

Τσίπρας: Τα ανοιχτά μέτωπα θα κλείσουν πολύ σύντομα
Sooc

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Η Αυγή» στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρεις μεγάλες προκλήσεις: την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό και προσθέτει ότι «όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν - και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσίπρας διαψεύδοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών «κάποιοι επιδίδονται εκ νέου σε μία απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της ''αριστερής παρένθεσης''» και υπογραμμίζει ότι «συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από το λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Για το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός αναφέρει «έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις» και συμπληρώνει ότι «οι συντάξεις συντηρούν περισσότερες από μία οικογένειες και κρατούν σε κάποια επίπεδα τη ζήτηση. Η περικοπή των συντάξεων είναι βαθύτατα υφεσιακό μέτρο. Γι' αυτό τις απορρίπτουμε στη διαπραγμάτευση». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση της αξιολόγησης σημειώνει ότι «δεν εξυπηρετεί κανέναν». Τονίζει δε ότι «οι θεσμοί έχουν διαφωνίες μεταξύ τους» αφού όπως εξηγεί δεν συμφωνούν και σημειώνει ότι ελπίζει «να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους το συντομότερο».

Για την προσφυγική κρίση εξηγεί ότι «το κλειδί του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη γειτονική μας χώρας και την ΕΕ. Η επανεγκατάσταση προσφύγων προς την Ε.Ε. απ' ευθείας από τουρκικό έδαφος πρέπει να είναι ένα καθοριστικό βήμα». Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι έγινε αποδεκτή «υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα».

Για τους αγρότες ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο ώστε, όπως σημειώνει, «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις».

«Ο διάλογος επιτρέπει στις απόψεις να ακούγονται χωρίς διαμεσολαβήσεις και χωρίς παραπληροφόρηση. Είναι σαφές ότι κάποιοι για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν τη γραμμή της αδιαλλαξίας» αναφέρει και επισημαίνει ότι «Έχουμε απευθύνει πρόταση για διάλογο στους εκπροσώπους των αγροτών. Όχι μόνο για τα ασφαλιστικά θέματα, αλλά συνολικά για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και τη μετεξέλιξή της σε έναν ισχυρό παραγωγικό κλάδο».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας απάντησε και για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες λέγοντας ότι «Είκοσι πέντε χρόνια οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες (...) Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν είναι παρέμβαση, είναι εφαρμογή της νομιμότητας».

Δημοφιλή