Η Ρωσία σκοπεύει να δοκιμάσει βαλλιστικούς πυραύλους για καταστροφή αστεροειδών

Η Ρωσία σκοπεύει να δοκιμάσει βαλλιστικούς πυραύλους για καταστροφή αστεροειδών
A Russian army ICBM SS-25
A Russian army ICBM SS-25
ASSOCIATED PRESS

Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε πρόγραμμα αναβάθμισης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων για την καταστροφή επικίνδυνων αστεροειδών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη Γη, διαμέτρου 20 – 50 μέτρων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Γραφείου Σχεδιασμού Πυραύλων Μακέγεφ, Σαμπίτ Σαϊτγκαράγεφ, στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

Όπως είπε, στόχος είναι να δοκιμαστούν οι δυνατότητες βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του αστεροειδούς «Άποφις», ο οποίος αναμένεται να πλησιάσει επικίνδυνα τον πλανήτη μας το 2036. «Στους περισσότεροι πυραύλους...ο ανεφοδιασμός τους αρχίζει 10 ημέρες πριν την εκτόξευση και ως εκ τούτου δεν ενδείκνυνται για καταστροφή μετεωριτών σαν τον μετεωρίτη του Τσελιαμπίνσκ σε διάμετρο, που εντοπίζονται ώρες πριν πλησιάσουν τη Γη. Για αυτό τον σκοπό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM), κάτι που προϋποθέτει αναβάθμισή τους» πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, απαιτείται σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές για τον εκσυγχρονισμό των ICBM, και το κόστος ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια- ωστόσο τόσο τα κεφάλαια, όσο και η άδεια υπάρχουν, σημείωσε, αναφέροντας ότι ήδη είναι σε εξέλιξη οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται πως ο «Άποφις» ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2004 και επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του το Δεκέμβριο του 2004. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη ΝΑΣΑ έδειχναν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης του αστεροειδούς αυτού με τη Γη (ή τη Σελήνη) το 2029, με αποτέλεσμα το θέμα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα. Εκτενέστερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι είναι απίθανο να γίνει μία τέτοια σύγκρουση το 2029. Παραμένει όμως μία ελάχιστη πιθανότητα σύγκρουσης του ουράνιου αυτού σώματος με τη Γη ή τη Σελήνη τον Απρίλιο του 2036, όταν ο Άποφις θα ξαναπεράσει κοντά από τη Γη.

Για να μάθετε περισσότερα για τον συγκεκριμένο αστεροειδή, μπορείτε να δείτε το εν λόγω ντοκιμαντέρ:

Όσον αφορά στο όνoμά του, Απόφις (στα ελληνικά) ή Απέπ ήταν μια αρχαία αιγυπτιακή ερπετόμορφη θεότητα που αντιπροσώπευε το χάος και ήταν εχθρός του φωτός. Ο εν λόγω Άποφις ήταν η έμπνευση πίσω από τον τηλεοπτικό «Apophis», της δημοφιλούς σειράς «Stargate SG-1»: Πρόκειται για έναν εκ των πρώτων και πιο γνωστών αντιπάλων της ομάδας των πρωταγωνιστών της σειράς, έναν από τους ισχυρότερους «System Lords» της αρχαίας εξωγήινης φυλής των Goa'uld, που συνδέονταν με τις αρχαίες μυθολογικές θεότητες του πλανήτη μας και ήταν εχθροί της Γης (των «Tau'ri», όπως ονόμαζαν στη σειρά οι άλλες φυλές του γαλαξία μας τους ανθρώπους του πλανήτη Γη).

Η σειρά (βασισμένη στο κινηματογραφικό «Stargate» του 1994, δια χειρός Ρόλαντ Έμεριχ, με τον Κερτ Ράσελ και τον Τζέιμς Σπέιντερ) αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της τηλεοπτικής φαντασίας, με υπερδεκαετή πορεία, spinoff σειρές (Atlantis και Universe), τηλεταινίες, κόμικς, νουβέλες και άλλα. Σημειώνεται πως το όνομα «Άποφις» έδωσαν στον αστεροειδή οι ερευνητές που τον ανακάλυψαν, εκ των οποίων δύο (Ρόι Τάκερ, Ντέιβιντ Θόλεν) ήταν φανατικοί της σειράς.

Δημοφιλή