Βίντεο που θα σας κάνουν να αισθανθείτε (αλλόκοτα) ωραία: Τι είναι το ASMR

Βίντεο που θα σας κάνουν να αισθανθείτε (αλλόκοτα) ωραία: Τι είναι το ASMR

Αρκετοί ενδεχομένως να το έχετε νιώσει: Ένας ήχος ο οποίος προκαλεί μια περίεργη χαλαρωτική αντίδραση στο σώμα, η οποία θα θύμιζε ακόμα και...ναρκωτικά: Ωστόσο μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για κάποιου είδους παραισθησιογόνες ουσίες που διεισδύουν μυστηριωδώς στο σώμα σας, αλλά για κάτι που ονομάζεται ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Gizmodo, όταν ακούν για κάτι τέτοιο, πολλοί σκέφτονται την απαλή αίσθηση όταν κάποιος άλλος σου χαϊδεύει τα μαλλιά- ωστόσο αυτοί που «έχουν έντονο» το ASMR, αναφέρουν ότι αυτή η περίεργη αίσθηση μπορεί να προκληθεί και χωρίς άγγιγμα, απλά και μόνο μέσω οπτικής παρατήρησης ή ακοής, βλέποντας για παράδειγμα να χαϊδεύονται τα μαλλιά κάποιου άλλου ή ακούγοντας κάποιον να ξεφυλλίζει τις σελίδες ενός βιβλίου.

Το ASMR, από τη στιγμή που μπορεί να προκληθεί εύκολα και να αναπαραχθεί μέσω βίντεο, έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη υποκουλτούρα. Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια βίντεο του YouTube φέρουν τον χαρακτηρισμό «ASMR», ενώ υπάρχουν και κανάλια τα οποία λαμβάνουν ειδικές παραγγελίες. Κάποιοι κάνουν λόγο για «braingasm» (σε αρκετά ελεύθερη απόδοση, ως «εγκεφαλοργασμό», αν και οι νευρολόγοι δεν έχουν καταλήξει εάν πρόκειται για πραγματικό νευρολογικό φαινόμενο. Με το ASMR ασχολείται έκθεση της καλλιτέχνιδας Τζούλι Βάιτς στο Λος Άντζελες μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, υπό τον τίτλο «Touch Museum».

Για κάποιους δουλεύει, για κάποιους άλλους όχι. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε και οι ίδιοι.

Δημοφιλή