Τι κέρδισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Τι διεκδικεί.Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτιο

Τι κέρδισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Τι διεκδικεί.Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτιο
Eurokinissi

Ακόμη μια μάχη δίνει στις Βρυξέλλες η χώρα μας και αυτή τη φορά πρόκειται για το προσφυγικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής το κλίμα για την Ελλάδα ήταν θετικό.

Ειδικότερα οι 28 αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίσεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά στις τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν τη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.

Επίσης η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο, στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό, (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας), ωστόσο παρότι το κείμενο συμπερασμάτων κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Αναλυτικά οι θέσεις της Ελλάδας

-Αναφορά στην διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σέγκεν - γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.

- Αναφορά σε αποφυγή μονομερών - μη συντονισμένων ενεργειών.

- Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)

- Αναφορά σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απ ευθείας από την Τουρκία.

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός έθεσε τα εξής ζητήματα:

-

Από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει να πάρουν πρόσφυγες 13 χώρες. Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες.

- Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ)

- Μέχρι τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το - από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει από τον Ιούλιο για την φύλαξη των συνόρων.

- Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή.

- Κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία.

Παρά τον γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό κρίνονται άκρως ικανοποιητικές για την Ελλάδα, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη σύνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχεση με τον έλεγχο των συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς μέχρι τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων, στην Τουρκία.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Το Βρετανικό Ζήτημα

O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες διεκδικώντας παραχωρήσεις από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει ενός της ΕΕ.

Τόσο Ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και διπλωμάτες που συμμετείχαν στις ολονύχτιες συζητήσεις-διαπραγματεύσεις, θεωρούν πρακτικά πιθανό, ο Βρετανός πρωθυπουργός στο τέλος των εργασιών της ευρωπαϊκής διάσκεψης που ολοκληρώνονται σήμερα, να έχει στα χέρια του μια σειρά πειστικών επιχειρημάτων, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχουν ανοιχτά σοβαρά ζητήματα, που όπως παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι, καθυστερούν την επίτευξη τελικής συμφωνίας και παρατείνουν τη διαπραγμάτευση.

Δεδομένου ότι το βραδινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση, ξεπέρασε τις πέντε ώρες, το προγραμματισμένο για σήμερα «Αγγλικό Πρωϊνό», γίνεται «μεσημεριανό» για τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε σήμερα ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας ώστε να βρεθεί συμφωνία στις απαιτήσεις της χώρας για να παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν την πολιτική βούληση να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση, πρόσθεσε ωστόσο ότι η σύναψη μιας συμφωνίας θα είναι δύσκολη για πολλές χώρες.

Ο Τουσκ σχεδίαζε να παρουσιάσει μια πρόταση συμφωνίας στους 28 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, αλλά άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή