Ο Ουμπέρτο Έκο μέσα από τα λόγια του

Ο Ουμπέρτο Έκο μέσα από τα λόγια του

Ο Ουμπέρτο Έκο έφυγε σήμερα 20/2 το πρωί σε ηλικία 84 ετών. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις σκέψεις και τις ιδέες του μέσα από βιβλία και συνεντεύξεις του.

«Tίποτα δε δίνει σε έναν φοβισμένο άνθρωπο περισσότερο θάρρος από το φόβο του διπλανού».

Όλες οι ιστορίες που θα ήθελα να γράψω με κυνηγούν όταν είμαι στο δωμάτιο μου, μοιάζουν να είναι παντού γύρω μου σαν μικροί διάβολοι, κι όταν ένας από αυτούς μου τραβάει το αυτί, άλλος μου τραβάει τη μύτη κι ο καθένας τους μου λέει «Κύριε γράψτε για μένα, είμαι όμορφος».

Από συνέντευξή του στο Der Spiegel το 2009:

«Πώς προσπαθεί κανείς να κατανοήσει το ακατανόητο; Μέσα από τις λίστες, τους καταλόγους, μέσα από συλλογές σε μουσεία και μέσα από εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Υπάρχει μια γοητεία στο να απαριθμεί κανείς με πόσες γυναίκες κοιμήθηκε ο Don Giovanni: Ήταν 2063, τουλάχιστον σύμφωνα με το λιμπρετίστα του Μότσαρτ, Lorenzo da Ponte. Έχουμε επίσης εντελώς πρακτικές λίστες - η λίστα με τα ψώνια, η λίστα του μενού - που είναι επίσης πολιτιστικά επιτεύγματα με το δικό τους τρόπο».

«Πως νιώθει ένας άνθρωπος όταν κοιτάει τον ουρανό; Πιστεύω ότι δεν έχει αρκετές γλώσσες για να περιγράψει αυτό που βλέπει. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να περιγράφουν τον ουρανό, λέγοντας απλώς τι βλέπουν. Έχουμε ένα όριο, ένα πολύ αποθαρρυντικό, εξευτελιστικό όριο: το θάνατο. Γι’ αυτό μας αρέσουν όλα όσα υποθέτουμε πως δεν έχουν όριο ή τέλος. Είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από σκέψεις για το θάνατο. Μας αρέσουν οι λίστες επειδή δεν θέλουμε να πεθάνουμε».

Από συνέντευξη του στο Βήμα και στον Αναστάση Βιστωνίτη το 2011:

«Αυτό που σίγουρα επιβιώνει σήμερα είναι η παράνοια ενός παγκόσμιου σχεδίου, ακόμη κι αν δεν αποδίδεται στους εβραίους αλλά σε άλλα μυστήρια κέντρα μιας παγκόσμιας συνωμοσίας. Δείτε στο Διαδίκτυο ή επισκεφθείτε κάποιο βιβλιοπωλείο που εξειδικεύεται σε αποκρυφιστικά θέματα. Η παγκόσμια συνωμοσία είναι ένα φάντασμα που εξακολουθεί να στοιχειώνει πολλούς ανθρώπους. Ακόμη και ο αντισημιτισμός των ημερών μας παίρνει τη μορφή της αποκάλυψης μιας εβραϊκής-καπιταλιστικής συνωμοσίας- και για εβραϊκή καπιταλιστική συνωμοσία μίλησαν τόσο ο Χίτλερ όσο και ο Μουσολίνι».

«Ένας πραγματικός ήρωας είναι πάντα ήρωας κατά λάθος- ονειρεύεται να είναι ένας ειλικρινής δειλός όπως όλοι οι υπόλοιποι».

«Πιστεύω πως αυτό που γινόμαστε εξαρτάται από αυτό που μας διδάσκουν οι γονείς μας σε παράξενες στιγμές, όταν δεν προσπαθούν να μας διδάξουν. Έχουμε δημιουργηθεί από μικρά κομμάτια σοφίας».

«Να φοβάσαι τους προφήτες και όλους αυτούς που είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν για την αλήθεια, γιατί συνήθως κάνουν πολλούς ακόμα να πεθάνουν μαζί τους, κάποιες φορές πριν από αυτούς, κάποιες φορές αντί γι’ αυτούς».

Από το «Όνομα του Ρόδου»

Τι είναι η αγάπη; Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο, ούτε ο άνθρωπος, ούτε ο διάβολος ούτε κανένα πράγμα που να καθιστώ τόσο υπεύθυνο όσο η αγάπη, γιατί διεισδύει στην ψυχή περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα. Τίποτα δεν υπάρχει που να γεμίζει και να δεσμεύει την καρδιά όσο η αγάπη. Έτσι, εάν δεν έχει κανείς τα όπλα για να την υποτάξει, η ψυχή βυθίζεται μέσα από την αγάπη σε μια τεράστια άβυσσο . - Το όνομα του ρόδου

Δημοφιλή