Το τελευταίο βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο έχει τίτλο «Pape Satan Aleppe» και κυκλοφορεί την Παρασκευή

Το τελευταίο βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο έχει τίτλο «Pape Satan Aleppe» και κυκλοφορεί την Παρασκευή
Umberto Eco, en mars 2010 Ã Paris.
Umberto Eco, en mars 2010 Ã Paris.
Abderrahman Bouirabdane/Flickr

Το τελευταίο βιβλίο του Ουμπέρτο Εκο, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή στο Μιλάνο, θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή στην Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ο εκδοτικός οίκος La Nave di Teseo (Το πλοίο του Θησέα).

"Pape Satan Aleppe", χρονικά μιας ρευστής κοινωνίας, είναι ένα δοκίμιο που αποτελεί συλλογή κειμένων τα οποία έχουν ήδη δημοσιευτεί στο 2000 στο εβδομαδιαίο περιοδικό L’ Espresso με το οποίο συνεργαζόταν ο συγγραφέας, φιλόσοφος και γλωσσολόγος.

Ο τίτλος επαναλαμβάνει τις τρεις πρώτες λέξεις που ανοίγουν την 7η ωδή της Κόλασης, από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη Αλιγκιέρι. Η έννοια, πολύ μυστηριώδης, προκάλεσε πολλές ερμηνείες, αλλά για τον Ουμπέρτο Εκο, η έκφραση είναι "αρκετά ρευστή για να χαρακτηρίσει τη σύγχυση της εποχής μας", σύμφωνα με την περίληψη που έχει αναρτηθεί στο Amazon και υπογράφει ο συγγραφέας.

Το βιβλίο επρόκειτο να εκδοθεί τον Μάιο αλλά ο θάνατος του Εκο επέσπευσε την έκδοσή του.

26 febbraio venerdì #papesatanaleppe di #UmbertoEco ora è ufficiale in libreria

Posted by La Nave di Teseo on Monday, 22 February 2016

Ο νέος εκδοτικός οίκος La Nave di Teseo που δημοσιεύει την πληροφορία αυτή στη σελίδα του στο Facebook ιδρύθηκε με πρωτοβουλία διακεκριμένων συγγραφέων, όπως οι Ουμπέρτο Εκο, Σάντρο Βερονέσι ('Ηρεμο Χάος) για την προστασία της ανεξαρτησίας τους και την εκδοτική ποικιλομορφία μετά την ίδρυση ενός εκδοτικού κολοσσού στην Ιταλία.

Στις 5 του περασμένου Οκτωβρίου, η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού και εκατομμυριούχου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιδιοκτήτρια του Arnoldi Mondadori Editore, ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε τη RCS Libri, τη θυγατρική για τα βιβλία του RCS, του εκδοτικού οίκου της Corriere della Sera.

Ο RCS, του οποίου ο κύριος μέτοχος είναι η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler Automobiles (FCA), έχει περίπου 12 εκδοτικούς οίκους, όπως ο Rizzoli και ο Bompiani, εκδότης στην Ιταλία του Ουμπέρτο Εκο και του Γάλλου Μισέλ Ουελμπέκ.

Με τη συμφωνία αυτή που επιτεύχθηκε έπειτα από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων δημιουργήθηκε ένας εκδοτικός κολοσσός, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της ιταλικής αγοράς.

Τον εκδοτικό οίκο La Nave di Teseo διευθύνει η Ελιζαμπέτα Σγκάρμπι, πρώην διευθύντρια έκδοσης του Bompiani.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή