Σκληρή κριτική του γάλλου προέδρου των ευρωπαίων δικηγόρων για το Ασφαλιστικό: Επιστολή σε Τσίπρα

Επιστολή του γάλλου προέδρου των ευρωπαίων δικηγόρων για το Ασφαλιστικό: Σκληρή κριτική
eurokinissi

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Γάλλος Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Michel Benichou σχετικά με τις επιχειρούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ δηλώνει την πλήρη συμπαράστασή του στους έλληνες δικηγόρους, καθώς και την διάθεσή του να συμβάλει στην αναζήτηση άλλων λύσεων.

Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ο κ. Benichou χαρακτηρίζει τις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο ασφαλιστικό ως «μείζων παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομική και προσωπική κατάσταση των δικηγόρων, που στρέφεται ευθέως κατά της ανεξαρτησίας τους, η οποία αποτελεί ουσιαστική απαίτηση σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα και προϋπόθεση άσκησης του θεμελιώδους δικαιώματος κάθε πολίτη για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη».

Επισημαίνει την άμεση επίδραση που αυτή η τεράστια επιβάρυνση θα επιφέρει τελικά στους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στους οικονομικά πιο αδύναμους, ως προς το κόστος προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Η παρέμβαση του έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, στην οποία υπήρξε αναλυτική σχετική ενημέρωση των Ευρωπαίων δικηγόρων από τον επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας κ. Παναγιώτη Περάκη, κατόπιν της οποίας ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων κ. Benichou, να απευθυνθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων αναφέρει ότι, στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης(CCBE), του οποίου είναι Πρόεδρος, συμμετέχουν ως πλήρη μέλη 32 χώρες και άλλες 13 ως συνδεδεμένα μέλη ή παρατηρητές, εκπροσωπώντας πάνω από 1 εκ. Δικηγόρους και τονίζει τις επιπτώσεις από τις προωθούμενες αλλαγές και τις συνακόλουθες αυξήσεις των εισφορών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δικηγόρους δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν ούτε στις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές.

Στη συνέχεια της επιστολής του κάνει λόγο για έλλειψη ασφάλειας δικαίου στη χώρα μας και τονίζει την απελπιστική κατάσταση, στην οποία θα περιέλθουν οι έλληνες δικηγόροι, πολλοί εκ των οποίων θ’ αναγκαστούν, είτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, είτε ν’ αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό, ενώ στηλιτεύει το γεγονός ότι οι δραστικές αυτές αλλαγές, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «τυφλές», δεν συνοδεύονται, όπως θα έπρεπε, από τις αναγκαίες σχετικές αναλογιστικές μελέτες.

Ο κ. Benichou ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση, να επανεκτιμήσει το πρόβλημα και δηλώνει τη διάθεση των ευρωπαίων δικηγόρων να συμβάλλουν για την από κοινού αναζήτηση άλλων λύσεων.

Δημοφιλή