Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες. Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη και οι Μικροθήβες

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες. Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη και οι Μικροθήβες
Eurokinissi

Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των αγροτών έπειτα από τη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό έχουν έχουν ήδη εκφραστεί την ώρα που κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο η κυβέρνηση η οποία προέβη σε συγκεκριμένες προτάσεις κρατά τώρα στάση αναμονής προκειμένου να δει τι στάση θα τηρήσουν οι αγρότες που απόψε συνεδριάζουν στα μπλόκα προκειμένου να αποφασίσουν για το ποιά θα είναι η στάση που θα κρατήσουν από εδώ και στο εξής. Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται το αγροτικό ζήτημα.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στα Τέμπη

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους απόψε οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα το μεσημέρι, για το περιεχόμενο της.

Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη, προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν μέχρι πριν από λίγο ελευθέρα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση καθώς έχει δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων από οχήματα και προς τις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και η Αστυνομία αναζητά τρόπους συνεννόησης με τους αγρότες προκειμένου τα εγκλωβισμένα οχήματα να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.

Αύριο οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και την γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η δυσαρέσκεια των αγροτών είχε ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με κάποιους μάλιστα να σχολιάζουν ότι από το Μαξίμου βγήκε «μαύρος καπνός» μετά την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την αντιπροσωπεία συναδέλφων τους που συναντήθηκε μαζί τους.

Και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν την στάση τους ως απάντηση στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από αύριο αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμύνταιου

Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τον συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο να δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Βέβαια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις», ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι», και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός».

Επιπλέον, μας τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τις κλίμακες 16% και 20% χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικά στο 7,95% της ιατροφαρμακευτικής», και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση δεν αλλάζει κανένα σημείο από το προσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος επισήμανε, «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ» και πρόσθεσε «και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».

Κλιμάκωση και με εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου των Μαλγάρων

Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και Τρόϊκας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε» ο κ. Καμπούρης σημείωσε «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Σε στάση αναμονής οι αγρότες της Νίκαιας

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, περιμένοντας ανταπόκριση από την κυβέρνηση στην πρόταση που κατέθεσαν για ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συνάντηση που έχουν ζητήσει για αύριο, μετά την πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων 69 μπλόκων που συνεδρίασαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Οι αγρότες σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, και για την Τετάρτη προγραμμάτισαν με δυο λεωφορεία να ταξιδέψουν στον Προμαχώνα προκείμενου να δηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι τους του εκεί μπλόκου.

Σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν απόψε.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό για το κλείσιμο της επ΄ αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Εν τω μεταξύ αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έπειτα από τη συνάντηση εκ μέρους των αγροτών ο Γιάννης Παναγής κατήγγειλε την κυβέρνηση για χειραγώγηση και έκανε λόγο για κατάφωρη άπνοια δημοκρατίας ενώ δήλωσε ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου δεν θα φύγει κανείς από τα μπλόκα.

«Είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή», είπε συγκεκριμένα και ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να τους απαντήσει εγγράφως.

Σε ερώτηση αν υπάρχει διάσπαση στο εσωτερικό του αγροτικού κόσμου απάντησε αρνητικά και εξέφρασε την ελπίδα να είχε καλά αποτελέσματα η συνάντηση των συναδέλφων του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας ότι δεν έχει σχετική ενημέρωση.

Λίγο αργότερα ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ Γ. Κασαπίδης αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους αγροτών, δήλωσε ότι έγινε συζήτηση, κατά την οποία, οι παριστάμενοι αγρότες - παραγωγοί ανέπτυξαν αναλυτικά επιμέρους θέματα και ειδικότερα εκείνα που αφορούν το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και παρέδωσαν γραπτώς τα αιτήματά τους.

Όπως είπε ο κ. Κασαπίδης, όσοι από τους εκπροσώπους των αγροτών πήραν το λόγο, επεσήμαναν ότι τα μέτρα που προτείνονται στο ασφαλιστικό - που κατά βάση είναι φορολογικό - αλλά και εκείνα που έρχονται με το καθαρά φορολογικό σχέδιο νόμου, οδηγούν τους αγρότες σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και εγκατάλειψη του επαγγέλματός τους.

«Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε το δίκιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε να δώσει γραπτές απαντήσεις στα βασικά αιτήματα την ερχόμενη Παρασκευή, με γνώμονα πάντοτε την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Κασαπίδης. Ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ παράλληλα επανέλαβε τη βασική του θέση υπέρ της αυτονομίας του Ο.Γ.Α. και την ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης στον αγροτικό τομέα και τόνισε την πάγια θέση του Κόμματος, ότι οι μορφές των κινητοποιήσεών τους δεν θα πρέπει να διαταράσσουν την κοινωνία και την οικονομία.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «O Πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες.

Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις,χωρίς περιεχόμενο.

Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη “στήριξη του αγροτικού κόσμου”, αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος. Είναι μέτρα που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών».

«Ως σύνολο κινούνται στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία είναι αποφασισμένη να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό που «αλλάζει» είναι η διάρκεια της μεταβατικότητας, κατά δυο χρόνια, για την πλήρη εφαρμογή των ήδη γνωστών κυβερνητικών στόχων.

Η φορολογική ελάφρυνση, στην οποία αναφέρθηκε, δεν έχει αντίκρισμα, αν το αφορολόγητο ποσό είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και διατηρούνται. Μέτρα, όπως το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας στις πιο μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Ακόμη το ΚΚΕ επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο ή μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα μέτρα που προταθήκαν, όπως η θέσπιση της κάρτας του αγρότη, οι συνεταιριστικές μορφές, είναι μέτρα που επιδιώκονται και εξυπηρετούν το τραπεζικό κεφαλαίο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Κεντρώων και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Γιάννης Καλλιάνος δήλωσε τα εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών έγινε απλά για επικοινωνιακούς λόγους. Ότι και αν "προσφέρετε" στους αγρότες ως εναλλακτικές λύσεις, το μέλλον τους θα είναι δύσκολο γιατί πολύ απλά έχετε αποφασίσει να μην ακουμπήσετε τις πραγματικές παθογένειες του πελατειακού σας κράτους. Οπότε δεν θα ενδώσει κανείς στην σημερινή σας "παράσταση", γιατί όπως ξέρει όλη η Ελλάδα για εσάς, μια φορά ανειλικρινής για πάντα ανειλικρινής».

Ικανοποίηση από την κυβέρνηση

Από την πλευρά τους ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των αγροτών στη συνάντηση συγκροτούσε πλειοψηφία και επισημαίνουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και είδαν ότι είχαν μια διαφορετική εικόνα επ' αυτού.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% (εσαεί) αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

Υπενθύμιζαν ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και προσερχόταν τώρα ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών και ότι όμως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα μπλόκα που συμμετείχαν τη Δευτέρα στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι τα εξής:

1. ΤΕΜΠΩΝ

2. ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ

3. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

4. ΝΗΣΕΛΙΟΥ

5. ΘΗΒΩΝ

6. ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

7. ΣΚΥΔΡΑΣ

8. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

9. ΗΛΕΙΑΣ

10. ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ

11. ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)

12. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ

13. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

14. ΔΡΟΥΓΟΥ

15. ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ

16. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

17. ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ

18. ΑΡΝΙΣΣΑΣ

19. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

20. ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ

21. ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)

22. ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)

23. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

24. ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ

25. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

26. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ

27. ΑΝΘΙΛΗΣ

28. ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ

29. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ

30. ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )

31. ΚΑΣΤΡΟΥ

32. ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΑΒΑΛΑ)

33. ΝΥΜΦΑΙΑΣ ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )

34. ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

35. ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ

36. ΓΈΡΑΚΑΡΊΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )

37. ΔΟΜΟΚΟΎ

38. ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ

39. ΜΑΡΑΘΙΑΣ

40. ΙΣΘΜΟΥ

41. ΑΙΓΙΟΥ

42. ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ

43. ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ

44. ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

45. ΣΚΑΛΑΣ

46. ΒΑΤΙΚΩΝ

47. ΜΟΛΑΩΝ

48. ΣΥΚΙΑΣ

49. ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

50. ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ

51. ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ

52. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ

Δημοφιλή