Politico: Το «Αλκατράζ» της Ιταλίας θα μετατραπεί σε Σχολή των νέων Ευρωπαίων ηγετών

Politico: Το «Αλκατράζ» της Ιταλίας θα μετατραπεί σε Σχολή των νέων Ευρωπαίων ηγετών
ITALY - SEPTEMBER 08: Santo Stefano Island seen from the sea, Pontine Islands, Lazio, Italy. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
ITALY - SEPTEMBER 08: Santo Stefano Island seen from the sea, Pontine Islands, Lazio, Italy. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
DEA / S. VANNINI via Getty Images

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, έχει δεσμεύσει 80 εκατομμύρια ευρώ για την μετατροπή του «ιταλικού Αλκατράζ» σε «Ευρωπαϊκή Σχολή» που θα εκπαιδεύει τους μελλοντικούς ηγέτες των Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων, αναφέρει το Politico. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Ρέντσι ελπίζει ότι οι απόφοιτοι αυτής της Σχολής θα γίνουν οι μελλοντικοί ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας πρώτα λάβει την ιταλική εκπαίδευση, γεγονός που θα προσδώσει στη χώρα μεγαλύτερη ισχύ.

Το μέρος που θα φιλοξενήσει τη νέα Σχολή θα είναι το Σάντο Στεφάνο, μια μικρή, εγκαταλειμμένη, ηφαιστειογενής βραχονησίδα στην Τυρρηνική Θάλασσα, όπου το 1770 ο Οίκος των Βουρβόνων είχε χτίσει φυλακές που προορίζονταν για τους πολιτικούς εξόριστους. Μέχρι το 1965, όταν και έκλεισε το σωφρονιστικό σύστημα, από εκεί είχαν περάσει αντικαθεστωτικοί, αναρχικοί, κλέφτες, μαφιόζοι, αντιφασίστες που πίστευαν σε μια Ηνωμένη Ευρώπη. Τέσσερις δεκαετίας αργότερα, η φυλακή θα φιλοξενήσει τους συνεχιστές αυτού του οράματος.

Όπως αναφέρει το Politico, στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι η δημιουργία μιας δραστήριας ομάδας Ευρωπαίων αξιωματούχων που θα είναι σε θέση να υπερπηδούν τις δυσκολίες με τις οποίες θα έρχεται αντιμέτωπη η Ένωση. Πρώτη κίνησή τους μάλιστα θα είναι η αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Εξάλλου ο Ρέντσι είχε εκφράσει από το 2004 την πεποίθησή του ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που τείνουν να δίνουν έμφαση στην γραφειοκρατία, πρέπει να αλλάξουν. Έχει κατά καιρούς καταγγείλει την γερμανική επιρροή στις ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ έχει γνωστοποιήσει το σχέδιό του να ενισχύσει την ιταλική παρουσία στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ένωση.

«Ο Ρέντσι μάχεται για μια Ευρώπη που θα προσανατολίζεται περισσότερο στην ανάπτυξη από ότι στην λιτότητα, η οποία έχει αποδειχτεί μη παραγωγική μέσω της προσπάθειας επιβολής αυστηρών οικονομικών πολιτικών σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς», δήλωσε ο Giampaolo Galli από το κόμμα του Ρέντσι.

«Φυσικά, ο Ρέντσι το κάνει πρώτα από όλα για την Ιταλία», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πλησίον του Σάντο Στεφάνο βρίσκεται μια άλλη νήσος-φυλακή, το Βεντοτένε. Το 1941 σε αυτή οδηγήθηκε ένας από τους «πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλτιέρο Σπινέλι, ο οποίος κρατούνταν εκεί επί τέσσερα χρόνια μαζί με άλλους αντιφασίστες. Κατά τον Σπινέλι, οι ιδέες του οποίου βρίσκονται συγκεντρωμένες στο «Μανιφέστο του Βεντοτένε», μια Ηνωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να υπερνικήσει τον ολοκληρωτισμό.

Ο ίδιος πρότεινε ακόμα την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού και, όπως και ο Ρέντσι, είχε προειδοποιήσει ότι εάν η Ευρώπη απομακρυνθεί από τους πολίτες της, τότε το εγχείρημα θα αποτύχει. Σήμερα, η φυλακή αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Πινακίδες υποδέχονται τους επισκέπτες υπενθυμίζοντάς τους ότι αυτό το μέρος αποτέλεσε «σημείο βασανισμών, σημείο εξιλέωσης». Εάν όμως ο Ρέντσι πραγματοποιήσει το σχέδιό του, τότε το νησί ίσως να μετατραπεί σε «σύμβολο της ιταλικής αναγέννησης».

Δημοφιλή