Με το όπλο της Εξεταστικής παρά πόδα η ΝΔ

Με το όπλο της Εξεταστικής παρά πόδα η ΝΔ
Sooc

Μια σαφή διαχωριστική γραμμή από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να βάλει η ηγεσία της ΝΔ βάζοντας στην ατζέντα της τη λέξη «εξεταστική» με αιχμή την οικονομία, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το πως φτάσαμε στο τρίτο μνημόνιο.

Μόλις χθες (Δευτέρα) ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτακης (Star) προανήγγειλε πως σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει στις επόμενες εκλογές, θα προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για το τρίτο μνημόνιο.

Εξηγώντας το σκεπτικό του σημείωσε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε σταδιακή απεμπλοκή και δεν υπήρχε πέρυσι τον Ιανουάριο ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα. Το τρίτο πρόγραμμα είναι αποκλειστικό αποτέλεσμα των τραγικών χειρισμών Τσίπρα και Βαρουφάκη. Επίσης ξέρουμε τι έγινε, ξέρουμε για την ακρίβεια σχεδόν τα πάντα, εκείνο το καταστροφικό εξάμηνο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα για το πως έκλεισαν οι τράπεζες μέχρι την επιβολή των capital controls και έγινε ακόμα πιο σαφής τονίζοντας πως «όταν έρθουμε στην Εξουσία θα κάνουμε Εξεταστική για το εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ρυθμούς «εξεταστικής» είχαν κινηθεί λίγες ώρες νωρίτερα στο Κοινοβουλιο και οι βουλευτές της ΝΔ ζητώντας ουσιαστικά διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι 74 βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση τους επέρριψαν τη αποκλειστική ευθύνη για την αναγκαιότητα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, καταλογίζοντας μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου «δόλο» αφού όπως σημείωναν «η κυβέρνηση γνώριζε ότι με τις πολιτικές της οδηγεί στο κλείσιμο των τραπεζών».

Είναι πλέον προφανές ότι στη ΝΔ αναζητούν τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο ώστε να κινήσουν τις διαδικασίες βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με αιχμή και τις πρόσφατες αποκαλύψεις που έκανε ο ίδιος και τα σχέδια για την «κατάληψη» του Νομισματοκοπείου.

Ζητούμενο παραμένει ωστόσο, αν αυτή η πολιτική επιλογή - υψηλού ρίσκου για κάποιους - θα εκδηλωθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα ή αν η ηγεσία της ΝΔ θα τηρήσει στάση «υπομονής» αναζητώντας το «timing» εκείνο που δεν θα δώσει πάτημα στην κυβέρνηση να γυρίσει υπέρ της - επικοινωνιακά - μια τέτοια πρωτοβουλία και έτσι, να ξεχαστούν ή να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας απο την καυτή ατζέντα του ασφαλιστικού και του αγροτικού, στην ...εξεταστική.

Δημοφιλή