Συμβούλιο υπουργών ΕΕ: Έχουμε 10 ημέρες για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλιώς το σύστημα καταρρέει

Συμβούλιο υπουργών ΕΕ: Έχουμε 10 ημέρες για τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλιώς το σύστημα καταρρέει
French Interior Minister Bernard Cazeneuve, center, talks with European Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos, right, and Luxembourg's Minister of Foreign and European Affairs Jean Asselborn during an EU justice and home affairs council at the EU Council building in Brussels on Thursday, Feb. 25, 2016. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
French Interior Minister Bernard Cazeneuve, center, talks with European Commissioner for Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos, right, and Luxembourg's Minister of Foreign and European Affairs Jean Asselborn during an EU justice and home affairs council at the EU Council building in Brussels on Thursday, Feb. 25, 2016. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Με δραματικούς τόνους για την κρισιμότητα της κατάστασης μίλησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των 28 κρατών - μελών της Ένωσης.

Η ΕΕ έχει μόλις 10 ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτές οι 10 ημέρες είναι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου που θα γίνει με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Η Σύνοδο των υπουργών συνεδρίασε μια ημέρα μετά τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Τόσο έντονη που κλήθηκε στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις η πρέσβης της Ελλάδας στην Βιέννη, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κότζια.

Αποκλειστικό θέμα της συνόδου αποτέλεσε το μεταναστευτικό - προσφυγικό, τη στιγμή που πολλές από τις χώρες της ΕΕ έχουν επανεισαγάγει συνοριακούς ελέγχους, καταργώντας στην πράξη τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων Σένγκεν.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», είπε σημειώνοντας ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές. «Έχουμε όλοι συλλογική ευθύνη απέναντι στις γειτονικές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, αλλά κυρίως απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία”, πρόσθεσε ο επίτροπος μετανάστευσης.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα ("wave through policy"), ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».

Ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τους κανόνες. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, ωστόσο ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως την στήριξή μας για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής και με τη βοήθεια του UNHCR και του IOM.

«Σε αυτούς που πιστεύουν στις εθνικές λύσεις με το πρόσχημα ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, απαντώ ξεκάθαρα: οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που ακριβώς παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος και κατέληξε λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα” και “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση, μαζί με την Τουρκία και τις χώρες που βρίσκονται στο βαλκανικό διάδρομο, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Κλαας Νταίκοφ.

Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το Συμβούλιο κατέγραψε την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι τα μονομερή μέτρα από μία ή περισσότερες χώρες δεν βοηθούν. Ο Τόμας Ντε Μεζιέρ είπε: «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά τα μονομερή εθνικά μέτρα το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν τα προβλήματα σε άλλους».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να δει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν «κοινά, συντονισμένα ευρωπαϊκά μέτρα». Ωστόσο, δεν ανέφερε ποια μέτρα θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Εξερχόμενος από την Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη.

«Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών, και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται «πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους». Ο Γκράντι πραγματοποίησε την Τετάρτη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου είχε επαφές για το προσφυγικό.

Μουζάλας: Μη φιλική η στάση της Αυστρίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

Δημοφιλή