Η ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία των στόχων: Η ΟΠΚΕ διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε φυλάξεις

Η ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία των στόχων: Η ΟΠΚΕ διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε φυλάξεις
Eurokinissi

Σε φυλάξεις στόχων διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά η δύναμη των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Οι αστυνομικοί της ομάδας είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του Μεγάρου Μαξίμου, της οικίας του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, της οικίας του υπουργού κ. Αλέκου Φλαμπουράρη και των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πάταξη της εγκληματικότητας σε επιβαρημένες από την εγκληματικότητα περιοχές της Αττικής, τα πάνοπλα εκπαιδευμένα στελέχη τους έχουν ριχθεί στο «κυνήγι» ακτιβιστών, αντιεξουσιαστών και στην προστασία οικιών μελών της κυβέρνησης και κομματικών γραφείων.

Οι συγκεκριμένες ομάδες που ανήκουν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής απαρτίζονται από εκπαιδευμένους αστυνομικούς και κινούνται σε «γκετο-ποιημένες» γειτονιές του λεκανοπεδίου, της Δυτικής Αττικής και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζονται προβλήματα εγκληματικότητας, ενώ συνδράμουν άλλες αστυνομικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σύλληψης επικίνδυνων κακοποιών. Σήμερα υπάρχουν 24 τέτοιες ομάδες, οι οποίες στελεχώνονται από περίπου 230 αστυνομικούς.

Την περίοδο αυτή οι πέντε από αυτές τις ομάδες έχουν κληθεί να περιφρουρούν στόχους για την αποτροπή… ακτιβιστικών ενεργειών, όπως είναι αυτές της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας,

Μία μόνο ομάδα περιπολεί στις δύσκολες περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ που και που, εξοικονομείται μία ακόμη που αποσπάται κυρίως από τη φύλαξη της οικίας του Αλέκου Φλαμπουράρη, όταν υπάρχουν άλλες αστυνομικές δυνάμεις που επιφορτίζονται αυτή την υπηρεσία.

Οι ΟΠΚΕ ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο 2001, αρχικά με 8 ομάδες, που είχαν κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ.. Ο εξοπλισμός τους περιελάμβανε ακόμη και διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης παθητικού τύπου, στρατιωτικών προδιαγραφών, ενώ διέθεταν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης διαφόρων τύπων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των νέων αρμοδιοτήτων… φύλαξης.

Δημοφιλή