Η εντολή των γαλάζιων βουλευτών στον Κυριάκο

Η εντολή των γαλάζιων βουλευτών στον Κυριάκο
Sooc

Επί 2,5 ώρες - όσο διήρκεσε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας - οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό και ουσιαστικά ζήτησαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, ναι μεν να επιδιώξει τη συναίνεση και την ενιαία γραμμή στο εθνικό αυτό θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση, να μην δώσει «λευκή επιταγή» σε πρωτοβουλίες και κινήσεις του πρωθυπουργού που θα οδηγήσουν εκ νέου στην απομόνωση της χώρας από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ουσιαστικά, η «εντολή» που έχει ο πρόεδρος της ΝΔ από τους γαλάζιους βουλευτές είναι να βάλει ένα ξεκάθαρο «βέτο» σε οποιεσδήποτε σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για μονομερείς ενέργειες, με αφορμή και την εμμονή του πρωθυπουργού - που επανέλαβε και στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη - να απειλεί με «βέτο» στην Σύνοδο της 7ης Μαρτίου αν δεν δοθεί λύση στο προσφυγικό.

«Δεν ψάχνει τη συνεννόηση αλλά την έγκριση των χειρισμών του» ήταν η μόνιμη επωδός όσων βουλευτών πήραν το λόγο, με τον πρόεδρο της ΝΔ να τους διαβεβαιώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι την Παρασκευή θα έχει απέναντι του έναν πρωθυπουργό «ο οποίος δεν έχει αυτή την αίσθηση ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο».

Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος έδωσε μια ξεκάθαρη πρόγευση των προθέσεων του ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας τον να μην επιχειρεί από το «παράθυρο» να κάνει συμψηφισμό του προσφυγικού και της αξιολόγησης.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο ο πρόεδρος της ΝΔ πηγαίνει έχοντας ανα χείρας μια δέσμη έξι μέτρων - προτάσεων προς την κυβέρνηση:

Να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους, προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην επικράτεια.

Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Δηλαδή να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.

Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος.

Δημοφιλή