Παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια» από το ΕΛΙΑΜΕΠ

Παρουσίαση του ΕΛΙΑΜΕΠ: Η «Λευκή Βίβλος για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια»
sooc

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) παρουσιάζει την «Λευκή Βίβλο για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια» από τις εκδόσεις «I. Σιδέρη» την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:30 στo Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13).

Χαιρετισμό θα απευθύνει οΛουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την μελέτη θα παρουσιάσει ο επιμελητής της Δρ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κ.κ.: Παύλος Αποστολίδης, Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου, Ιωάννης Γιάγκος, Πτέραρχος ε.α., πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου, Ελευθέριος Οικονόμου, Στρατηγός ε.α., πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της Εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Η «Λευκή Βίβλος» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κείμενο υψηλής στρατηγικής και αποπειράται να σκιαγραφήσει τους στόχους και σταθερές της ελληνικής εθνικής στρατηγικής, να ορίσει εταίρους και περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος, προτεραιότητες, προβλήματα, απειλές, προκλήσεις και ευκαιρίες.

Έχει δε τρεις βασικούς στόχους: (α) να σκιαγραφήσει τα χαρακτηριστικά, τις διαφαινόμενες κύριες τάσεις και τις προκλήσεις ασφαλείας του 21ου αιώνα (β) να καταγράψει τα τρέχοντα και μελλοντικά διλήμματα, προκλήσεις και ενδεχόμενες ευκαιρίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, και (γ) να διατυπώσει ρεαλιστικές προτάσεις πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων διά της βέλτιστης αξιοποίησης των συντελεστών εθνικής ισχύος.

Κατά την εκδήλωση θα τιμηθεί επίσης το έργο και η προσφορά του κ. Θεόδωρου Κουλουμπή, Ομότιμου Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, και εκ των ιδρυτών του ΕΛΙΑΜΕΠ, στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα.

Δημοφιλή