Σκληρή στάση από τους Θεσμούς. Προβληματισμένοι με το σύνολο των κυβερνητικών προτάσεων

Σκληρή στάση από τους Θεσμούς. Προβληματισμένοι με το σύνολο των κυβερνητικών προτάσεων
sooc

Τρικλοποδιά με το καλημέρα έβαλαν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού τους την Πέμπτη το απόγευμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές εμφανίστηκαν τουλάχιστον προβληματισμένοι σχεδόν με το σύνολο των κυβερνητικών προτάσεων, ενώ εξέφρασαν ενστάσεις και για τις βελτιωτικές προτάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι θεσμοί ζητούν άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων, γεγονός που αναγκάζει το υπουργείο Εργασίας να ενεργοποιήσει άμεσα το «Plan B». Όπως αποκάλυψε χθες Πέμπτη η HuffPost Greece το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει για τις επικουρικές συντάξεις να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με το Ταμείο.

Για παράδειγμα όποιο Ταμείο είχε ποσοστά αναπλήρωσης 90% στις επικουρικές αυτό θα μειωθεί περίπου στο 60%, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέσο ποσοστό αναπλήρωσης σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Εργασίας η κυβέρνηση επιδιώκει να αφήσει για το τέλος τη συζήτηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, καθώς εκτιμά ότι η τρύπα στα επικουρικά μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θέμα που θα συζητηθεί αναλυτικά και τις επόμενες ημέρες.

Το μόνο σίγουρο που προέκυψε από την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών είναι το πλαίσιο που θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις καθώς στο επίκεντρο θα βρεθούν:

α) η αρχιτεκτονική και το ύψος ποσοστού αναπλήρωσης.

β) οι αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για αυτές τις ομάδες

γ)ο επανϋπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς

δ) οι επικουρικές συντάξεις

Ωστόσο, οι δανειστές φαίνεται πως εξέφρασαν αντιρρήσεις και για τους τέσσερις άξονες. Αναφορικά με την Εθνική σύνταξη οι δανειστές θωρούν υψηλό το ποσό των 384 ευρώ και ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών.

Αντιρρήσεις είχαν και στις βελτιωτικές προτάσεις που του παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας σχετικά με το Ασφαλιστικό των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και σε αυτόν το τομέα οι δανειστές φαίνεται να ζήτησαν μεγαλύτερη διασύνδεση της Εθνικής Σύνταξης με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών και ειδικά για τις κατηγορίες εργαζομένων που προβλέπεται να καταβάλουν μειωμένες εισφορές.

Προβληματισμός υπήρξε από τους δανειστές και για το σχέδιο επανϋπολογισμού των συντάξεων, καθώς θεωρούν ότι η έλλειψη εισοδηματικών κριτηρίων πριν από το 2002 δεν θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και όπως είπε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει άμεσα συμφωνία από το ασφαλιστικό, κάτι που όμως ίσως απαιτήσει έκτακτο Eurogroup κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό αν μπορεί να γίνει.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων από σήμερα. Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει στους θεσμούς ότι η ανάγκη νέων μέτρων είναι πολύ μικρότερη από την εκτίμηση που κάνει η Κομισιόν και βέβαια πολύ χαμηλότερη από αυτή του ΔΝΤ.

Έτσι από σήμερα το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσει την παρουσίαση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015, προκειμένου να δείξει στους δανειστές ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα του αναμενομένου.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα θα ανοίξει και το θέμα του φορολογικού αλλά και των παρεμβάσεων στον αγροτικό τομέα. Θα ακολουθήσει το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δημοφιλή