Δική τους πρόταση για το αφορολόγητο παρουσίασαν σε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη οι εκπρόσωποι των θεσμών

Δική τους πρόταση για το αφορολόγητο παρουσίασαν σε Τσακαλώτο και Χουλιαράκη οι εκπρόσωποι των θεσμών
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos speaks during a press conference at the finance ministry in Athens on January 18, 2016. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos speaks during a press conference at the finance ministry in Athens on January 18, 2016. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε το δημοσιονομικό κενό.

Κατά πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων ενώ πηγές αναφέρουν πως παρουσίασαν τη δική τους πρόταση στην οποία το αφορολόγητο μειώνεται δραστικά προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Συγκεκριμένα έθεσαν ζήτημα κατάργησης του ισχύοντος συστήματος για το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο αλλά σε χαμηλότερο ύψος.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, επιμένει στο σενάριο που φέρνει επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ με καθιέρωση συντελεστή 42% από τα 30.000 ως τα 60.000 ευρώ εισοδήματος και ανώτατο συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. ενώ δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τις συζητήσεις.

Οι επαφές με τους θεσμούς θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή με τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη να συζητά το θέμα των κόκκινων δανείων ενώ για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί νέος γύρος επαφών των θεσμών με τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και τους Τσακαλώτο-Χουλιαράκη.

Πάντως, το κλίμα που υπήρχε από χθες, Τετάρτη δεν ήταν θετικό καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές εμφανίστηκαν τουλάχιστον προβληματισμένοι σχεδόν με το σύνολο των κυβερνητικών προτάσεων, ενώ εξέφρασαν ενστάσεις και για τις βελτιωτικές προτάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι θεσμοί ζητούν άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων, γεγονός που αναγκάζει το υπουργείο Εργασίας να ενεργοποιήσει άμεσα το «Plan B» το οποίο προβλέπει για τις επικουρικές συντάξεις να μην γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με το Ταμείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Εργασίας η κυβέρνηση επιδιώκει να αφήσει για το τέλος τη συζήτηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, καθώς εκτιμά ότι η τρύπα στα επικουρικά μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, θέμα που θα συζητηθεί αναλυτικά και τις επόμενες ημέρες.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων από σήμερα. Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει στους θεσμούς ότι η ανάγκη νέων μέτρων είναι πολύ μικρότερη από την εκτίμηση που κάνει η Κομισιόν και βέβαια πολύ χαμηλότερη από αυτή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θα μείνουν μέχρι και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και όπως είπε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει άμεσα συμφωνία από το ασφαλιστικό, κάτι που όμως ίσως απαιτήσει έκτακτο Eurogroup κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό αν μπορεί να γίνει.

Δημοφιλή