37 φωτογραφίες από την Ειδομένη: Η ελπίδα θάφτηκε στις λάσπες

37 φωτογραφίες από την Ειδομένη: Η ελπίδα θάφτηκε στις λάσπες

Δίνουν μάχη για ένα πιάτο φαγητό, μάχη για μια σκηνή, μάχη με τη βροχή και το κρύο.

Ο λόγος για τους τουλάχιστον 12.000 ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, τη στιγμή που παραμένει ακόμη αβέβαιο το εάν και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα της ΠΓΔΜ.

Οι εικόνες που έρχονται από τους φωτογράφους των διεθνών πρακτορείων δείχνουν την πλήρη εξαθλίωση. Λάσπες παντού, βρεγμένα ρούχα απλωμένα χέρια για το συσσίτιο. Σήμερα, Παρασκευή, έγινε viral μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 6 Μαρτίου: το μπάνιο ενός νεογέννητου βρέφους με ένα μπουκαλάκι νερό, μέσα στις λάσπες.

«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο» έλεγε μια ηλικιωμένη Σύρια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, περιμένοντας σε μια τεράστια ουρά για φαγητό, στον καταυλισμό της Ειδομένης. «Δίνουμε μάχη για ένα πιάτο φαγητό, μάχη για μια σκηνή, για να μπορέσουμε να βάλουμε από κάτω το κεφάλι μας. Κουβαλάω πολλά χρόνια πάνω μου και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα για μένα. Έφυγα κυνηγημένη από την πατρίδα μου κι έχω κολλήσει εδώ. Στη λάσπη, το κρύο, το αδιέξοδο...» λέει η Χάλα, που θέλει, όπως πολλοί ομοεθνείς της, να πάει στη Γερμανία. Εκεί την περιμένει ήδη ο γιος της, ο οποίος ήταν από τους «τυχερούς» που κατάφερε να περάσει τα σύνορα πριν από περίπου έναν χρόνο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας «βλέπει» ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες , αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης. Ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time βεβαιώνει πως η απομάκρυνση των εγκλωβισμένων προσφύγων θα γίνει ειρηνικά και χωρίς να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια. Η ΕΕ από την άλλη θα συνεδριάσει εκ νέου στις 17 και 18 Μαρτίου για να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν (ή καλύτερα να απαλλαγούν) από αυτό το πρόβλημα.

Και στο μεταξύ οι άνθρωποι στην Ειδομένη θα εύχονται να μην βρέξει...

Ειδομένη

Δημοφιλή