«Βερσαλίες»: Αντιδράσεις με τη νέα «πορνογραφική» - ιστορική σειρά του BBC

«Βερσαλίες»: Αντιδράσεις με τη νέα «πορνογραφική» - ιστορική σειρά του BBC
YouTube

Αναστάτωση έχει προκαλέσει -δύο μήνες πριν την προβολή του πρώτου επεισοδίου της- σειρά του BBC που φημολογείται ότι περιέχει τις πιο αποκαλυπτικές ερωτικές σκηνές που έχουν προβληθεί ποτέ στη βρετανική τηλεόραση.

Οι «Βερσαλίες» είναι το νέο σήριαλ του βρετανικού δικτύου που μέχρι τώρα μας έχει συνηθίσει σε επιστημονικά και ιστορικά ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για έργο γαλλικής παραγωγής, το οποίο μας μεταφέρει στις Βερσαλίες του 18ου αιώνα, όταν στον θρόνο βρισκόταν ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας, γνωστός και ως «βασιλιάς Ήλιος».

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Βερσαλίες είναι το πιο μεγάλο και πολυτελές παλάτι στην Ευρώπη, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής που χτίστηκε αποκλειστικά για τον Λουδοβίκο ΙΔ'. Εκεί, τα πάντα είναι από χρυσό, μάρμαρο και κρύσταλλο ενώ δεσπόζουν εξαίσιες τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. Ο Λουδοβίκος είχε στη διάθεσή του 4.000 υπηρέτες, η συνολική επιφάνεια αυτού του ανακτόρου φτάνει τα 70.000 τετραγωνικά μέτρα, με 700 δωμάτια, 2.513 παράθυρα, 67 εσωτερικές σκάλες από πρώτης διαλογής μάρμαρο, και 483 καθρέφτες.

Τεράστιοι κήποι απλώνονται έξω από τις Βερσαλίες με έκταση 800 εκταρίων, σιντριβάνια, κανάλια, πάρκα, η Βασιλική Όπερα και η Βασιλική Εκκλησία. Η καθημερινή ζωή στην αυλή των Βερσαλιών αποτελούνταν από φαντασμαγορικές δεξιώσεις, χορούς, γιορτές και πολυτελή γεύματα. 5.000 ευγενείς έμεναν γύρω από τις Βερσαλίες. Σύμφωνα όμως με την πολυσυζητημένη σειρά του BBC, ο βασιλιάς είχε και ακόρεστες σεξουαλικές ορέξεις.

Σύμφωνα με την Daily Mail και άλλες βρετανικές εφημερίδες, η σειρά περιέχει αποκαλυπτικές ερωτικές και βίαιες σκηνές με πρωταγωνιστές τη βασιλική οικογένεια και τα μέλη της αυλή. Το έργο, η παραγωγή του οποίου υπολογίζεται στα 21 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας (περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ), έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ενώσεις τηλεθεατών, οι οποίες ζητούν την απόσυρση της σειράς.

«Το να ντύνεις την πορνογραφία με γραβάτες και κολάν δεν την μετατρέπει σε “κουλτούρα”», εξηγεί ο Sam Burnett, εκπρόσωπος της Ένωσης Mediawatch.

Η σειρά αναμένεται να προβληθεί τον Μάιο.

Δημοφιλή