Έρευνες για να βρεθεί ποιοι μοίρασαν τα φυλλάδια στους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Έρευνες για να βρεθεί ποιοι μοίρασαν τα φυλλάδια στους πρόσφυγες στην Ειδομένη
Eurokinissi

Έρευνα για να εντοπιστούν τα άτομα που μοίρασαν τα φυλλάδια με χάρτες στους πρόσφυγες της Ειδομένης διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για τα φυλλάδια που υπόσχονταν στους πρόσφυγες ότι υπάρχουν περάσματα για τα Σκόπια με αποτέλεσμα απελπισμένοι άνθρωποι να πιστέψουν ότι θα βρουν επιτέλους μία διέξοδο στο δρόμος προς την Ευρώπη.

Από το πρωί της Δευτέρας τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν αποδέκτες αυτών των πληροφοριών, που επιβεβαιώθηκαν λίγο αργότερα όταν έπεσε στην κατοχή τους το συγκεκριμένο έγγραφο. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας ερευνούν τρία ενδεχόμενα για τα κέντρα από τα οποία εκπορεύτηκε αυτή η ενέργεια. Εξετάζουν να προέρχεται από κυκλώματα δουλεμπόρων που θέλησαν να επωφεληθούν οικονομικά μέσα από ένα τέτοιο δρομολόγιο, από μέλη οργανώσεων με ύποπτο ρόλο ή από άτομα που υποστηρίζουν την πολιτική των ανοικτών συνόρων.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο που ήταν γραμμένο στα αραβικά δινόταν ραντεβού για το δρομολόγιο στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ γινόταν η επισήμανση ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι στο τέλος του φράχτη υπάρχει άνοιγμα προς την Ευρώπη και την Γερμανία «που δέχεται κανονικά πρόσφυγες». Υπήρχε μάλιστα η προειδοποίηση πως δεν πρέπει να δουν αυτό το σημείωμα αστυνομικοί ή δημοσιογράφοι.

Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες πίστεψαν το περιεχόμενο του κειμένου και ακολούθησαν τις οδηγίες του με αποτέλεσμα τις θλιβερές εικόνες παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων σε αναπηρικά καροτσάκια να κινούνται μέσα στις λάσπες και τα ποτάμια, να φθάσουν στα Σκόπια, να συλληφθούν και τώρα να κρατούνται προκειμένου να προωθηθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Δημοφιλή