Έξοδος για φαγητό: 10 συμβουλές για να μην χαλάσετε την δίαιτά σας και να απολαύσετε το γεύμα σας

Έξοδος για φαγητό: 10 συμβουλές για να μην χαλάσετε την δίαιτά σας και να απολαύσετε το γεύμα σας
View from above friends eating at restaurant table
Hero Images via Getty Images
View from above friends eating at restaurant table

Το καθοριστικό σημείο κάθε δίαιτας είναι η έξοδος με φίλους για φαγητό. Είναι αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής, το αποφεύγουν και είναι και το κομβικό σημείο που πολλές δίαιτες παίρνουν την κάτω βόλτα. Το μεγάλο στοίχημα κάθε προγράμματος διατροφής είναι να καταφέρει να γίνει τρόπος ζωής και να μην αποτελεί μία απλή παρένθεση στη ζωή μας.

Μπορεί τα εστιατόρια να έχουν κατά κύριο λόγο πιάτα τα οποία έχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη και σάλτσες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε επιλογές που δεν θα σας κάνουν να παρεκκλίνετε από την διατροφή σας, αλλά και να μην τρέμετε να συναντήσετε τους φίλους σας για φαγητό. Αυτές οι 10 συμβουλές που ακολουθούν θα σας δείξουν πως μπορείτε να κάνετε υγιεινές επιλογές στα εστιατόρια χωρίς να πληγεί καθόλου η κοινωνική σας ζωή.

1. Δείτε το μενού online

Πλέον τα περισσότερα εστιατόρια έχουν το μενού τους διαδικτυακά με αποτέλεσμα να μπορείτε να προγραμματίσετε τι θα φάτε και να μην παρασυρθείτε από τις επιλογές που κάνουν οι υπόλοιποι στην παρέα.

2. Προσοχή στις μερίδες

Η έξοδος για φαγητό είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, αλλά πολλές φορές όταν είμαστε έξω τρώμε περισσότερο από όσο καταλαβαίνουμε. Για να αποφύγετε να συμβεί κάτι τέτοιο μπορείτε να βάλετε εξαρχής μία ποσότητα στο πιάτο σας, λίγο απ' όλα αν έχετε πάρει διάφορα για τη μέση, και καταναλώστε αυτά.

3. Χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι μικρότερες ποσότητες μας κάνουν να νιώθουμε εξίσου «γεμάτοι» με τις μεγάλες ποσότητες. Επειδή, όμως, η όψη και μόνο του φαγητού είναι αρκετή για να μας κάνει να χορτάσουμε, προτιμήστε μικρότερα πιάτα, ώστε να φαίνονται οι ποσότητες αρκετά μεγάλες και στο μάτι!

4. Αποφύγετε τις σάλτσες

Λευκές σάλτσες ή τεριγιάκι είναι γεμάτες από αλάτι και ζάχαρη, δύο συστατικά που καλό είναι να αποφύγετε.

5. Δώστε έμφαση στις μεθόδους μαγειρέματος

Μπορεί στο σπίτι σας το κοκκινιστό σας να είναι μαγειρεμένο με προσοχή, αλλά σε ένα εστιατόριο η αντίστοιχη σάλτσα δεν γνωρίζετε αν έχει ζάχαρη, πολύ αλάτι και κύβους λαχανικών. Αντίθετα, πιάτα τα οποία είναι ψητά, στη σχάρα ή βραστά είναι πολύ πιο πιθανό να είναι πιο υγιεινά.

6. Απολαύστε τα καλά της θάλασσας

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μία καλή επιλογή για να ένα εστιατόριο, αφού σπάνια έχουν σάλτσες και είναι πολύ θρεπτικά.

7. Μην ξεχνάτε τα λαχανικά σας

Επειδή είστε έξω δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάτε τα λαχανικά που θα συνοδεύουν το φαγητό σας, ακόμα και να δοκιμάσετε ένα χορτοφαγικό πιάτο.

8. Φρούτα για επιδόρπιο

Δεν είναι λίγα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκα φρούτα μετά το φαγητό. Ακόμα, όμως, κι αν μία φρουτοσαλάτα δεν είναι στο μενού προτιμήστε να πάρετε ένα γλυκό και να το μοιραστείτε με τους φίλους σας.

9. Αλκοόλ με μέτρο

Πέρα από το γεγονός ότι το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες (που είναι και αχρείαστες), έρευνες έχουν δείξει ότι ο οργανισμός αργεί να αντιληφθεί τις θερμίδες που βρίσκονται στα υγρά με αποτέλεσμα να μην δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού.

10. Περπατήστε μέχρι το σπίτι

Ή κάντε έναν μεγάλο περίπατο την ίδια ή την επόμενη μέρα. Δεν είναι τόσο ότι θα «κάψετε» τις θερμίδες που καταναλώσατε, αλλά θα δώσετε στον οργανισμό σας την δυνατότητα να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό και να χωνέψετε.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.