Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους θεσμούς: Οι διαφορές σε Ασφαλιστικό, φορολογικό και Δημοσιονομικό κενό

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους θεσμούς: Οι διαφορές σε Ασφαλιστικό, φορολογικό και Δημοσιονομικό κενό
sooc

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει μια καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς πριν από τις 25 Μαρτίου. Βασικότεροι αντίπαλοι σε αυτή την προσπάθεια είναι ο χρόνος και οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης.

Πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών να σχεδιάζουν να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή ή τουλάχιστον το αργότερα έως τη Δευτέρα εν όψει των εορτών του Πάσχα των Καθολικών.

Ως εκ τούτου στα σημερινά ημέρα Πέμπτη ραντεβού οι αρμόδιοι υπουργοί θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές σε Ασφαλιστικό, φορολογικό και Δημοσιονομικό κενό, προκειμένου να μην χαθεί το ορόσημο του Μαρτίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την αρχική αισιοδοξία που υπήρχε χθες Τετάρτη το μεσημέρι για συμφωνία στο μέτωπο του φορολογικού, αυτό δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας της επιμονής των επικεφαλής των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ για την μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Παρά τη νέα βελτιωμένη πρόταση που υπέβαλε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθούν οι στόχοι εσόδων από το φορολογικό χωρίς όμως να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, οι θεσμοί επιμένουν στη μείωση του στα 7.000 ή 8.000 ευρώ, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν από τη μεταρρύθμιση του φορολογικού 800 με 900εκατ ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το σχεδιασμό θα έρθουν από τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και τα επόμενα χρόνια.

«Δεν το κλείσαμε» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «υπάρχει ο νόμος του Παρκινσον σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο το διαθέσιμο χρόνο». Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ως ορόσημο την Παρασκευή σημειώνοντας ότι το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Ανοιχτή παραμένει και η διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, καθώς δεν κατέστη ούτε χθες δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος. Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις με τους δανειστές δεν δέχονται να καλυφθούν τα ελλείμματα των Ταμείων από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, πάρα τις εκτιμήσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας στη χθεσινή συνάντηση της Τετάρτης δεν έκλεισε ούτε το θέμα της Εθνικής σύνταξης, ούτε των ποσοστών αναπλήρωσης, το θέμα τους επανϋπολογισμού των υφιστάμενων συντάξεων, αλλά ούτε και τις βελτιωμένες προτάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για το ύψος των εισφορών των νέων επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών.

Όλα τα ζητήματα θα επιχειρηθεί να κλείσουν μέσα στις επόμενες ώρες ή το αργότερο πριν την αναχώρηση των δανειστών. Ωστόσο πηγές του υπουργείου Εργασίας επιμένουν ότι η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για προστασία των κύριων συντάξεων.

Αντίστοιχα στο μέτωπο της Εθνικής σύνταξης το υπουργείο Εργασίας επιμένει στα 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ οι δανειστές απαιτούν 320 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που να εκκινούν στην 15ετία από 0,5% κατ έτος.

Δημοφιλή