Δεν σταματούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα

Δεν σταματούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ελλάδα
Eurokinissi

Τουλάχιστον 875 πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια έφτασαν σήμερα Κυριακή στις ελληνικές ακτές γεγονός που προβληματίζει καθώς από σήμερα Κυριακή 21 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει από τα νησιά τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρει στα κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από αρκετούς μετανάστες και πρόσφυγες, ιδίως από τη Μυτιλήνη που δεν θέλουν να φύγουν.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 48.141 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, ενώ ως τις 7.30 το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν 875 νέες αφίξεις.

Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (25.994), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (12.000), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.855) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.500).

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 7.316, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.181 άτομα και τη Χίο 1.870, στην Αττική 13.010, εκ των οποίων 4.370 στο λιμάνι του Πειραιά και στην κεντρική Ελλάδα 1.821, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, και τη Λάρισα.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το απόγευμα της Κυριακής το "Blue Star Patmos" με 635 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν με πούλμαν σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που μεταφέρει 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας στις 8 το πρωί της Δευτέρας.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται 4.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πρωί στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το καταμαράν «Τera Jet» με 1169 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο που μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο «Ελληνικό».

Στο μεταξύ 300 μετανάστες και πρόσφυγες παρέλαβε από το λιμάνι της Χίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» που έχει καταπλεύσει ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πλοίο αφού παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Καβάλας.

Δέκα ακόμη λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά, έφθασαν το πρωί στον καταυλισμό υποδοχής και διαμονής που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή τους μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός τους, ο οποίος πάντως υπολογίζεται στα 400 άτομα. Εχθές ο τελικός αριθμός των πρώτων μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν στον συγκεκριμένο καταυλισμό έφθασε στα 330 άτομα.

Στον καταυλισμό έχουν αναπτυχτεί σκηνές προκειμένου να φιλοξενήσουν περί τα 1600 άτομα αλλά η δυναμική του χώρου δίνει την δυνατότητα επέκτασης για φιλοξενία και περισσότερων.

Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο προάστιο Κατσικά Ιωαννίνων έφτασαν στις 5 το απόγευμα 20 λεωφορεία από τον Πειραιά με μετανάστες και πρόσφυγες . Το κέντρο φιλοξενίας διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα στο διάδρομο προσγείωσης του παλιού αεροδρομίου. Στο χώρο έχουν στηθεί 420 σκηνές των 8 έως 10 ατόμων ενώ αναμένεται εάν χρειαστεί να προστεθούν και άλλες που βρίσκονται ήδη στο χώρο. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των προσφύγων ή μεταναστών καθώς καταγράφονται από την αστυνομία, όπως βγαίνουν από τα λεωφορεία.

Στο κέντρο βρίσκεται αντιπροσωπεία του Δήμου Ιωαννιτών και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού καθώς και φαντάροι.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή της Ηπείρου. Ήδη στην Φιλιππιάδα βρίσκονται περίπου 400, καθώς 100 Αφγανοί θέλησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα Δολιανά 205 και 162 στην Κόνιτσα.

Εν τω μεταξύ σε ένα θαύμα φαίνεται να ελπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως θα ήταν καλύτερο να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες, οι περισσότεροι παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Λίγοι παίρνουν τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ η πλειονότητα συνεχίζει να ζει με τους ίδιους ρυθμούς στον πολύβουο καταυλισμό της Ειδομένης. Υπάρχουν, μάλιστα, και μερικοί που συνεχίζουν να καταφτάνουν στο μικρό ακριτικό χωριό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή