Μεγάλη επιχείρηση για εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες - Αμετανόητοι οι δουλέμποροι

Μεγάλη επιχείρηση για εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες - Αμετανόητοι οι δουλέμποροι
Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η επιχείρηση εκκένωσης των νησιών της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου, της Σάμου και της Κω από μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και προβλέπει την εφεξής επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά.

Έτσι, πρέπει πρώτα να γίνει η εκκένωση των νησιών από ανθρώπους που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα έως τώρα, προκειμένου από εδώ και πέρα να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που γράφει ότι «όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των διεθνών κανόνων. Στα ελληνικά νησιά όσοι καταθέτουν αίτημα ασύλου θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές Αρχές.

Όσοι δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Ελλάδα και οι πρώτοι Τούρκοι «παρατηρητές», οι οποίοι θα παρακολουθούν τις διαδικασίες επαναπροωθήσεων. Σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί τα τελευταία 24ωρα σημαντικά για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία μετεγκατάστασης. Την ίδια ώρα, πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι τα κυκλώματα δουλεμπόρων επιμένουν να περνάνε εκατοντάδες μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο.

Χθες, έφτασε στο λιμάνι της Ελευσίνας πλοίο με 1.169 μετανάστες από τη Χίο και 1.453 από τη Λέσβο. Το βράδυ του Σαββάτου 446 άτομα αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και από εκεί οδηγήθηκαν με πούλμαν στη Λάρισα. Στη Θεσπρωτία κατασκευάζεται χώρος φιλοξενίας 1.000 ατόμων, στα Ιωάννινα 400 ατόμων και στη Λάρισα 1.600 ατόμων.

Δημοφιλή