Taste of Culture: Είδαμε και δοκιμάσαμε το νέο εγχείρημα πολιτισμού και γεύσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Taste of Culture: Είδαμε και δοκιμάσαμε το νέο εγχείρημα πολιτισμού και γεύσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πολιτισμός, οίνος και γαστρονομία. Ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν αυτά τα τρία αγαπημένα «συστατικά» γίνονται ένα; Η HuffPost Greece βρέθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να το διαπιστώσει από κοντά, δοκιμάζοντας το νέο εγχείρημα «Taste of Culture».

Πρόκειται για μια νέα δράση από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και την Trip2taste που πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στο Cycladic Café. Περιλαμβάνει δύο διαφορετικά «ταξίδια» - πολιτισμού και γεύσης - το Aegean Cheese & Wine και το Αegean Taste, που ξεκινούν με ξενάγηση στο Μουσείο με θέμα «το κρασί στην αρχαιότητα» και ολοκληρώνονται στο Cycladic Café με δύο διαφορετικές γευστικές εμπειρίες και πρωταγωνιστή τις γεύσεις του Αιγαίου, συνοδευόμενες από κρασιά βραβευμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών.

Το Cycladic Café

Η γνωριμία μας με το «Taste of Culture» άρχισε με μια άκρως ενδιαφέρουσα περιήγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με αναφορά σε επιλεγμένα εκθέματα που αποκαλύπτουν την ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων. Βασικοί σταθμοί της ξενάγησης μας ήταν η διονυσιακή λατρεία, η παρασκευή και τα είδη του κρασιού στην αρχαιότητα, οι σχετικές εορτές, ο ρόλος του στις θρησκευτικές τελετές, το ιδιαίτερο τελετουργικό των συμποσίων αλλά και οι εφαρμογές του κρασιού στην ιατρική και στη δίαιτα των αρχαίων Ελλήνων.

Photo: Julia Klimi

Photo: Julia Klimi

Μετά την πολιτισμική μας διαδρομή στους αρχαίους δρόμους του κρασιού, ήρθε βέβαια και η ώρα για το δεύτερο μέρος: τη γευστική διαδρομή Aegean Taste, η οποία περιλαμβάνει ένα Tasting Menu 6 πιάτων από τη Begnis Catering που ήταν αρμονικά συνδυασμένα με 3 κρασιά από το Αιγαίο.

Photo: Julia Klimi

Photo: Julia Klimi

Αρχίσαμε με veloute πράσο και μπρουσκέτα με λούτζα Μυκόνου, πιάτο που κατά γενική ομολογία προκάλεσε ενθουσιασμό. Ακολούθησαν ντολμαδάκια κασιώτικα με ρύζι, μυρωδικά και σως γιαουρτιού με άρωμα δυόσμου και ρεβυθάδα σιφνέϊκη σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο. Εάν έχετε αυτές τις γεύσεις στο μυαλό σας ως «ταπεινές», τότε σας προκαλούμε να δοκιμάσετε αυτές τις δύο εκδοχές, τόσο γεμάτες με γεύση και αρώματα, που θα σας αλλάξουν άποψη. Σειρά είχε το mille feuille μελιτζάνας με ratatouille λαχανικών και κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου με δυόσμο, τομ οποίο και μας οδήγησε γευστικά στο τελευταίο πιάτο, φιλέτο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής μαριναρισμένο με ξύσμα λεμονιού, θυμάρι και φρέσκια ρίγανη σε φαγόπυρο με μυρωδικά. Ωστόσο, όσο υπέροχα και εάν ήταν όλα τα προηγούμενα πιάτα, ο νικητής ήταν αδιαμφισβήτητα ένας: τα λουκουμαδάκια με μέλι, καρύδια και το – συγκλονιστικό - παγωτό κανέλα. Είναι άλλωστε και εκείνο το πιάτο που ανακηρύχθηκε και νικητής του Instagram!

Η θεματική ξενάγηση για το «το κρασί στην αρχαιότητα» και το μενού Aegean Taste περιμένει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους επισκέπτες τις Παρασκευές, από τις 12:30 έως τις 15:30, στην τιμή των 55€. Κάθε Πέμπτη, από τις 18.30 έως τις 21.00 υπάρχει και η επιλογή του Aegean Cheese & Wine που περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο και ένα πλατό τεσσάρων ιδιαίτερων τυριών από το Αιγαίο που θα προκαλούν τους συμμετέχοντες σε ένα οινογευστικό παιχνίδι συνδυασμών με τέσσερα εκλεκτά ελληνικά κρασιά: ένα αφρώδες, ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο, όλα από βραβευμένους Έλληνες παραγωγούς, στην τιμή των 35€. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα κρασιά και των δύο δράσεων θα αλλάζουν κάθε μήνα ώστε οι λάτρεις της ιστορίας και του κρασιού να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν περισσότερους γευστικούς συνδυασμούς.

Στο τέλος της βραδιάς νιώθαμε πραγματικά γεμάτοι από την όλη εμπειρία, σαν να είχαμε μεταφερθεί για λίγες ώρες κάπου μακριά από την πόλη. Μαγεμένοι από τις εικόνες, τις γεύσεις και -φυσικά- το κρασί, υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε σύντομα. Εάν θέλετε να ζήσετε και εσείς το ίδιο, μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.