Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των Τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ

Τσίπρας: Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των Τραπεζών σε κόμματα και ΜΜΕ

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ αλλά και σε προηγούμενες κυβερνήσεις εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αναφορικά με τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά, ο οποίος υπερασπίστηκε τον κ. Παπαγγελόπουλο και κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για μία σειρά από παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια που δόθηκαν από τις Τράπεζες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να τελειώσει η «ντροπή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που του έδωσαν αυτή την ευκαιρία όπως είπε να προκαλέσει αυτή τη συζήτηση, «ώστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο να συζητήσουμε επιτέλους για τη Δικαιοσύνη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή».

«Να συζητήσουμε για το σύστημα εξουσίας που οικοδομήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια και οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ο κ. Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σύστημα παραθεσμικής λειτουργίας, όπως επίσης και για εγκληματικές ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Σήμερα σε αυτή τη συνεδρίαση θα ειπωθούν πάρα πολλά και μαζεμένα», προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι η ΝΔ με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη νόμιζε ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με κάποια από τα γνωστά ΜΜΕ της διαπλοκής, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις.

«Εδώ δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία και αρμόζει να ειπωθεί το ‘ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Δεν σκεφτήκατε καν ότι έτσι μόνοι σας θα ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και έκανε λόγο για αλαζονεία ενώ τόνισε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ πως«μόνοι σας προκαλείτε την τύχη σας».

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ και την παλιά πολιτική ελίτ και χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ως ένα «βαθύτατα ταλαιπωρημένο θεσμό».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «η πολυνομία και η κακονομία είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς γνώσης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κρατικό σύστημα» και αναφέρθηκε σε πολιτικούς του παλιού πολιτικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως σκοπός της κυβέρνησης του είναι να αποκαταστήσουν τις σχέσεις Δικαιοσύνης – πολίτη ενώ επισήμανε πως «η χώρα μας έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής σε διεθνές επίπεδο».

Για Παπαγγελόπουλο και Τσατάνη

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες της ΝΔ για παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αναφορικά με την συνομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως Τσατάνη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρία ερωτήματα.

Τόνισε ότι «για την εν λόγω υπόθεση που αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις ή τις παραλείψεις που οδήγησαν με μάλλον περίεργο τρόπο τρεις δικογραφίες στο αρχείο. Τρία ερωτήματα προκύπτουν εύλογα, είπε: Ποιος ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση για την οποία κατηγορείτε τον υπουργό για παρέμβαση, ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας;

Πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα και αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα διαφθοράς οι δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο ώστε να φτάσουν στα χέρια της κ. Τσατάνη;

Πώς είναι δυνατόν ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. με έγγραφο του στις 22/42015 να γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα διαφθοράς και στις 18/12/2015 ο ίδιος άνθρωπος να γνωμοδοτεί με νέο έγγραφο ότι οι δικογραφίες στις υποθέσεις Βγενόπουλου νομίμως αφαιρέθηκαν από την αρμόδια εισαγγελέα; Ρωτώ: Δεν υπάρχει εδώ μια προφανέστατη δικονομική αντίφαση»;

Επισήμανε ότι για την υπόθεση και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν με ένταση τα σημεία της υπόθεσης, για το εάν υπήρξε μια επιχείρηση συγκάλυψης, και κατέθεσε στα πρακτικά τόσο την επιστολή του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσιρώνη προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και την επιστολή του κ. Σηφουνάκη προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι 13 παρεμβάσεις από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για εξωθεσμικές παρεμβάσεις και επιτέθηκε στην ΝΔ επισημαίνοντας κατά τα λεγόμενα του μία σειρά από παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που έγιναν επί των ημερών προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Επιτρέψτε μου να σας πω τι σημαίνει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Παρέμβαση νούμερο 4004/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές αυξήσεις, Το ΝΣΚ 4071/2012 απήλλαξε κάθε ευθύνη τις διοικήσεις όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, 4055/2014 έπαψαν όλες οι ποινικές διώξεις, άρθρο 68 2013, δεν συνιστά δωροδοκία η απλή παροχή, 4046/2012 απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τα μέλη των ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της ΤτΕ για το PSI, 4141/2013 ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις προς, 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της «Λάρκο».

«Παρέμβαση νούμερο 10, με την πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο που προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές, κακουργηματικού χαρακτήρα. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε 6.5.2014 και προέβλεπε μικρότερες ποινές και στη συνέχεια αφού ίσχυσε κάποια μικρή περίοδο καταργήθηκε ως λάθος. Παρόλα αυτά έδινε το δικαίωμα στους κατηγορούμενους να δικάζονται με αυτόν τον νόμο. Ευτυχώς χαρακτηρίστηκε αργότερα αντισυνταγματική η διάταξη.

Παρέμβαση νούμερο 11 4146/2013 άρθρο 78 ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη από το αδίκημα της απιστίας τα στελέχη των Τραπεζών για σύναψη δανείων πάσης φύσεως», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Πρόκειται για την υπόθεση των θαλασσοδανείων στα κόμματα και ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν μπορούν να κλείσουν σε μία νύχτα επειδή δώσατε με μια τροπολογία ασυλία σε αυτούς που τα έδωσαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ έκανε λόγο και «για δάνεια σε χρεοκοπημένους μιντιάρχες τα οποία και θα ερευνηθούν».

Εξεταστική Επιτροπή για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία και θα διερευνήσει τα δάνεια που δόθηκαν από τις Τράπεζες σε ΜΜΕ και κόμματα.

«Τις επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα δάνεια που σύναψαν τα κόμματα και ΜΜΕ με τις Τράπεζες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά και στον κ. Μητσοτάκη για 12η παρέμβαση όπως είπε αναφορικά για μία τροπολογία η οποία κατατέθηκε και αποσύρθηκε τέσσερις φορές στη Βουλή και η οποία αφορούσε την νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που πραγματοποιούσαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για 13η παρέμβαση μερικές μέρες πριν τις εκλογές από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Αυτές είναι οι πραγματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και όχι ότι μια εισαγγελέα ζήτησε να μιλήσει με τον υπουργό», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Την τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου χάθηκε η μπάλα και θέριεψε ένα σύστημα που όμοιό του δεν έχει δει η χώρα», υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην λίστα Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην υπόθεση της λίστας Μπόργιανς.

«Η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων παρά την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών της βόρειας Ρηνανίας - Βετσφαλίας», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη «πως θα πρέπει να τελειώσει και αυτή η ντροπή που λέγεται νόμος περί ευθύνης υπουργών», ενώ σε ότι αφορά την υπόθεση του κ. Παπασταύρου έκανε λόγο «για θρυαλλίδα του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά - Παπασταύρου. «Γιατί καλύπτεται τον κ. Παπασταύρου σαν να ναι δικός σας συνεργάτης;», αναρωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και την υπόθεση του κυκλώματος των εκβιαστών που αποκαλύφθηκε και έκανε λόγο για σχέσεις του κυκλώματος με την ΝΔ, οι οποίες ήταν το λιγότερο στενές, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Siemens, την οποία χαρακτήρισε ως το σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που έγινε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με τη Siemens, με το ποσό που πλήρωσε η γερμανική εταιρία να αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού αυτού με τη Siemens», και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ειρωνικά «οι γνωριμίες σας με τη Siemens μπορεί να αποβούν χρήσιμες για να πετύχουμε καλύτερο».

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Ο κ. Τσίπρας στην δευτερολογία του επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μάλλον σας έφερα σε αμηχανία», ενώ υποστήριξε πως δεν του απάντησε σε κανένα από τα 13 σημεία για παρεμβάσεις που ανέφερε στη Βουλή στην πρωτολογία του.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε δηκτικά την κατάθεση από πλευρά Μητσοτάκη το σκίτσο του «Αρκά».

«Πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα. Δεν είπατε κουβέντα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης πως ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία εικόνα καταστροφής της οικονομίας, όπως επίσης και μία εικόνα ψευδή ότι τα πάντα έχουν καταστραφεί τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία και επικαλέστηκε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

«Παρά τα capital controls το 2015 υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι παραδεισένια», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Οι κοινωνικές πλειοψηφίες αποφάσισαν τρεις φορές και αν χρειαστεί θα αποφασίσουν ακόμη μία», σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης πως η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν ένα αναμάσημα κάποιων δημοσιευμάτων και έδειξε κάποια πρωτοσέλιδα των «Νέων» και του «Βήματος».

«Αν είναι να αλλάξετε λογογράφο γιατί ο κ. Ψυχάρης είναι πολύ προβλέψιμος», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το να είναι κάποιος καφετζής ή μπάρμαν είναι έντιμη δουλειά. Το να βγάζει έξω τα λεφτά του κλέβοντας το ελληνικό Δημόσιο είναι λαμόγιο», υπογράμμισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των εκβιαστών δημοσιογράφων και το έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τη σύμβαση του κ. Μαυρίκου με τη ΝΕΡΙΤ το 2015.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως την απόφαση την υπογράφει ο κ. Μάης τον οποίο είχε τοποθετήσει σε αυτή τη θέση ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε πως «εμείς για τέσσερις μήνες δεν πειράξαμε τη ΝΕΡΙΤ».

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη συγκάλυψη» ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Σε ότι αφορά τις εκλογές που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης ο κ. Τσίπρας απάντησε «ωραίο είναι το παραμύθι της παρένθεσης αλλά ο δράκος ψόφησε. Αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας διότι έχει την πλειοψηφία της Βουλής».

«Κοιτάξτε μήπως είστε ο νεότερος αρχηγός παράταξης που θα φύγει νεότερα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Δημοφιλή