O Καραμανλής έδωσε τελικά το χρίσμα στον Κυριάκο

O Καραμανλής έδωσε τελικά το χρίσμα στον Κυριάκο
sooc

Η αναφορά του Κώστα Καραμανλή από τα ορεινά της Βουλής – η οποία δεν διαψεύδεται – με αφορμή τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνολική εμφάνισή του στην προ ημερησίας, ότι «απόψε ο Κυριάκος από Πρόεδρος έγινε Αρχηγός» αποτελεί σίγουρα ένα όπλο στα χέρια του προέδρου της ΝΔ, απέναντι στα διάφορα στρατόπεδα που πιθανολογείται ότι θα διαμορφωθούν ενόψει του συνεδρίου του κόμματος στις 22-24 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες ημέρες πριν, ομάδα κομματικών στελεχών πολλά εκ των οποίων εντάσσουν εαυτούς στην λεγόμενη Καραμανλική πτέρυγα, έσπευσαν να εκτοξεύσουν βέλη κατά της γαλάζιας ηγεσίας για αντικαταστατικές επιλογές με στόχο την επικυριαρχία στο Συνέδριο.

Ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η αναφορά του κ.Καραμανλή αποτελεί και μήνυμα προς επίδοξους αντάρτες να περιορίσουν τις διαθέσεις αμφισβήτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επιλογή του κ.Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής να ζητήσει ευθέως εκλογές αποτέλεσε και μια τονωτική ένεση στο ηθικό των στελεχών του, έστω και αν πρακτικά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις επιβάλει.

Μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθετε θέμα των εκλογών αφενός γιατί δεν μπορούσε να τις προκαλέσει, αφετέρου, γιατί ήθελε να διαχειριστεί το εσωτερικό του κόμματός του κερδίζοντας πολιτικό χρόνο, έχοντας κατά νου ότι προέχει να καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία του στην «γαλάζια» παράταξη.

Ωστόσο, βλέποντας και κρίνοντας ότι η πορεία της κυβέρνησης είναι καταστροφική και δεδομένης της ανικανότητας διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αποφάσισε να προτάξει το αίτημα των εκλογών, το οποίο έχει και έναν ισχυρό συμβολισμό, αφού στέλνει μήνυμα στην κοινωνία ότι από τη μια είναι έτοιμος να κυβερνήσει και από την άλλη προτάσσει το καλό της χώρας, απέναντι στα όποια εσωτερικά – εσωκομματικά ζητήματα διαχείρισης.

Η φράση «Φύγετε δεν μπορείτε να κυβερνήσετε», που έγινε σύνθημα στο στόμα όλων των γαλάζιων στελεχών σχεδόν αυτόματα, αποτελεί και ένα ισχυρό επιχείρημα ακόμα και εντός της ΝΔ, ότι δεν αποτελεί πολιτική επιλογή η λογική του «ώριμου φρούτου», αλλά αντιθέτως, ότι μπροστά στον δραματικό κατήφορο της χώρας και απέναντι στον λαό που καταρρέει το σπίτι του, δεν μπορείς να λες ότι περιμένεις να καταρρεύσει στα χέρια του άλλου.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέκρουαν την κριτική από κυβερνητικά στελέχη ότι είναι ανεύθυνη στάση να ζητάει εκλογές πάνω στο πιο κρίσιμο σημείο ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης, υπενθύμιζαν με νόημα ότι «το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή...».

Δημοφιλή