Τι συνιστά μια πετυχημένη επιχείρηση; Μία ειδικός απαντά

Τι συνιστά μια πετυχημένη επιχείρηση; Μία ειδικός απαντά
Business People Working Office Corporate Team Concept
Business People Working Office Corporate Team Concept
Rawpixel Ltd via Getty Images

Στην Ελλάδα, ιδέες υπάρχουν και είναι στην πλειοψηφία τους έξυπνες και πρωτότυπες. Πώς μετουσιώνονται όμως σε κάτι χειροπιαστό, σε μία επιχείρηση με υπόσταση που θα έχει παρόν και μέλλον; Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπου ένας νέος τολμά να περάσει από το όνειρο στην πραγματικότητα, υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για καθοδήγηση και στήριξη. Όπως εκείνη που προσφέρει ήδη από το 2013 το πρόγραμμα egg - enter•grow•go, χάρη στο οποίο μέχρι σήμερα πάνω από 60 ιδέες έχουν γίνει επιχειρήσεις.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Project Manager του egg, Ρούλα Μπαχταλιά, είναι το κατάλληλο άτομο για να δώσει την απάντηση στην ερώτηση «Τι συνιστά μια επιτυχημένη επιχείρηση;». Μιλώντας στην HuffPost Greece αποκαλύπτει τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να κάνουν την επιχείρησή σας να ξεχωρίσει.

Ποια είναι τα πράγματα που θα πρέπει να επιδιώξουν και ποια είναι εκείνα που θα πρέπει να αποφύγουν όσοι στήνουν τώρα τη δική τους επιχείρηση;

Βασικό συστατικό βιωσιμότητας των startups, το γνωρίζετε, είναι η διασύνδεση με επαγγελματικά και επιχειρηματικά κοινά, δηλαδή τον δυνητικό πελάτη που πολλές φορές αδυνατούν να προσεγγίσουν. Επιπλέον συστατικό βιωσιμότητας είναι η πρόσβαση σε κεφάλαια. Μια startup πράγματι, αντιμετωπίζει εμπόδια πολλά εκ των οποίων οφείλονται σε απειρία των ανθρώπων που δημιουργούν την startup. Για παράδειγμα, ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η σύσταση της ίδιας της ομάδας. Μία επιχειρηματική ιδέα για να υποστηριχτεί αποτελεσματικά και να υλοποιηθεί με επιτυχία, χρειάζεται έναν minimum αριθμό στελεχών ιδανικά τουλάχιστον 3 άτομα και πάνω γιατί οι υποχρεώσεις πρέπει να επιμερίζονται με κριτήριο τις δεξιότητες και ικανότητας των μελών της ομάδας ώστε να μην εγκαταλειφθεί στην πορεία μια προσπάθεια που ξεκίνησε φιλόδοξα αλλά σκόνταψε σε τέτοιου είδους αδυναμίες. Επίσης, άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι οι τυχόν υφιστάμενες επαγγελματικές υποχρεώσεις κάποιων μελών της ομάδας ή και του επικεφαλής, για λόγους βιοπορισμού, με αποτέλεσμα ο διαθέσιμος χρόνος για την ομάδα ή την υπό σύσταση εταιρεία να περιορίζεται στον ελεύθερο χρόνο τους. Έτσι όμως το εγχείρημα καταλήγει ως hobby και όχι επιχείρηση.

Η έλλειψη ενός ορθολογικού και οργανωμένου επιχειρηματικού μοντέλου είναι επίσης ένα άλλο θέμα αποτυχίας που προκύπτει από την ελλιπή εκπαίδευση και γνώση στην ορθή προσέγγιση του business model canvas, την έλλειψη έρευνας αγοράς, άρα και την ολοκλήρωση ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού πλάνου.

Οι εταιρίες που μεγαλώνουν και διαπρέπουν στο Πρόγραμμα egg, έχουν αποδεδειγμένα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και βιωσιμότητας, διότι αυτό που κάνει το egg είναι να παρέχει ουσιαστική βοήθεια σε προβλήματα όπως αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Τα προγράμματα και οι δράσεις του egg προς αυτή την κατεύθυνση είναι αρκετά και δίνουν την ευκαιρία στην startup να πατήσει γερά στα πόδια της.

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και των social media. Πώς μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό κάποιος για να στήσει πετυχημένη τη δική του επιχείρηση σήμερα;

Καταρχήν η χρήση των νέων τεχνολογιών, του ψηφιακού marketing και των κοινωνικών δικτύων, μπορούν να είναι πηγή έμπνευσης για τους νέους να επιχειρήσουν. Πολλά παραδείγματα νέων startups , όπως για παράδειγμα η «isMOOD», εταιρεία που μεγάλωσε στο egg. Μέσα από τη πλατφόρμα της isMOOD, μία εταιρία μπορεί να δει τι συζητούν οι χρήστες στα social media για ένα προϊόν ή μία επιχείρηση. Το καθαρό συναίσθημα (net sentiment) που προκύπτει, είναι σημαντικό στοιχείο που πολλές επιχειρήσεις αναζητούν στις μέρες μας. Η Wanderlust, μία άλλη εταιρεία που μεγαλώνει αυτό το χρόνο στο egg και φιλοδοξεί να αποτελέσει μία διαδικτυακή πλατφόρμα βιωματικού τουρισμού, μέσω της οποίας αναδεικνύεται ο ελληνικός θεματικός τουρισμός, προωθώντας μία διαφορετική ματιά στο σύγχρονο ελληνικό τουριστικό πρότυπο.

Ωστόσο, δε ξεχνάμε πως οι νέες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να λειτουργήσουν ως σημεία διαφήμισης και προβολής των επιχειρήσεων, αρκεί να γνωρίζουν καλά, τους ορθούς κανόνες επικοινωνίας και να καταφέρουν να δημιουργήσουν το δικό τους θετικό πρόσημο στο συναίσθημα του καταναλωτή (net sentiment). Τέλος, η χρήση του Internet σε όλες τις μορφές του, δίνει πάντοτε τη δυνατότητα μείωσης κόστους, αύξηση της παραγωγικότητας και τη διαφορετικότητα που χρειάζεται η επιχείρηση ώστε να αναπτύξει το δικό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά που δραστηριοποιείται.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας χώρος mentoring και εκπαίδευσης, όπως το Egg, τους νέους που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση;

Tο Πρόγραμμα egg έχει συνολική διάρκεια 12 μήνες, παρέχει 5 βασικούς πυλώνες υποστήριξης που παρέχει το Πρόγραμμα pro bono, στην κάθε μία επιχειρηματική ομάδα που θα ενταχθεί στο egg. Τις παραθέτω με σειρά, από την πρώτη ημέρα που θα μπουν στο egg μέχρι την αποφοίτησή τους.

Κτηριακή υποδομή 1400 τμ2 για την εγκατάσταση των startups δημιουργώντας εκεί την έδρα τους μόλις ενταχθούν στο πρόγραμμα. Υποστηρικτικές υπηρεσίες νομικού περιεχομένου, λογιστικής, υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού, μάρκετινγκ & επικοινωνίας. Εντατική εκπαίδευση που τους βοηθά να κατανοήσουν βαθύτερα την αξιακή αλυσίδα της επιχείρησής τους. Συμβουλευτική καθοδήγηση από καταξιωμένους μέντορες, οι οποίοι είναι επιχειρηματίες και επαγγελματίες από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Eξ ίσου σημαντικό, είναι το γεγονός ότι το Πρόγραμμα egg ανοίγει μια δίοδο στις εταιρείες που ενδιαφέρονται, για προγράμματα χρηματοδότησης σε συνεργασία με την Eurobank καθώς έχουν ανάγκη τόσο σε κεφάλαια κίνησης όσο και σε επενδύσεις σε πάγια, με ευνοϊκούς πάντα όρους.

Τέλος, το πρόγραμμα παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στη διασύνδεση των ομάδων, με στρατηγικούς επενδυτές, επιχειρηματικούς «αγγέλους» και άλλα χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε οι ομάδες να επιδιώξουν και να πετύχουν με την αξία τους το επιθυμητό ύψος αλλά και είδος χρηματοδότησης.

Τα τελευταία χρόνια οι StartUps στην Ελλάδα βρίσκονται σε άνοδο! Που οφείλεται αυτό;

Καταρχήν να αναφέρω ότι σήμερα, στο egg, μετά από τρεις κύκλους του Προγράμματος, έχουμε 63 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η βιωσιμότητα τους έγκειται καταρχήν στην αριστεία των ίδιων και της επιχειρηματικής τους ιδέας. Ωστόσο αυτό που διαφοροποιεί το egg από αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ώστε οι εταιρίες να αναπτυχθούν και να διαπρέψουν, είναι η συνέπεια του Προγράμματος και η αφοσίωση στην επιτυχία των εταιριών που μεγαλώνουν στο egg, που δίνει σημαντική προστιθέμενη αξία και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας στο όλο εγχείρημα.

Πολύ σημαντικό στοιχείο επιτυχίας είναι επίσης ο ολοκληρωμένος χρηματοοικονομικός πυλώνας που εισάγαμε στις αρχές του 3ου κύκλου και μας καθιστά ένα απόλυτα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τέλος, η διαδικασία από την προκήρυξη του Προγράμματος, την αξιολόγηση σε τρεις (3) φάσεις και την τελική έγκριση 30 εταιρειών να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουμε στην ποιότητα των συμμετοχών και στο κύρος του ίδιου του Προγράμματος από το 2013 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα.

Από την εμπειρία σας, ποιοι είναι εκείνοι οι τομείς στους οποίους μια επιχείρηση σήμερα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει;

Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι δύο πολύπλευρες έννοιες στενά συνδεδεμένες. Η ικανότητα του επιχειρηματία να δώσει φρέσκιες ιδέες και να καλύψει σημαντικές ανάγκες σε μία αγορά που πλέον είναι υψηλού επιπέδου και απαιτητική, πρέπει να είναι η στόχευσή του για μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανάπτυξη.

Έτσι, οι τομείς του επιχειρείν όπου υπάρχει προστιθέμενη αξία και συμβαδίζουν απόλυτα με τις τρέχουσες αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι όσοι υιοθετούν εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας επικοινωνιών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Εμείς στο Πρόγραμμα egg ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα επιχειρηματικές ιδέες που υιοθετούν εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και επικοινωνιών, όπως για παράδειγμα, αναδυόμενες τεχνολογίες Internet of Things, χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (FinTech), Big Data Analytics, καινοτόμες εφαρμογές Τουρισμού, ιατρικές εφαρμογές, νέες ενεργειακές τεχνολογίες και πολλές άλλες, σε όλους τους ενεργούς κλάδους της οικονομίας. Και φυσικά, και αυτή η προσπάθεια του egg εντάσσεται στη στρατηγική της Eurobank να στηρίζει εμπράκτως την επιχειρηματικότητα, τόσο στο πλαίσιο της αμιγώς τραπεζικής δραστηριότητας όσο και μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως το egg κα ο διαγωνισμός ¨Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που συνδιοργανώνει η τράπεζα με τον ΣΕΒ.

Τι θα λέγατε εσείς προσωπικά σε έναν νέο που έχει σήμερα μια ιδέα; Τι είδους συμβουλές θα του δίνατε;

Εμείς λέμε σε όλες τις Ελληνίδες & τους Έλληνες 18-44 ετών : Έχεις μια καινοτόμο ιδέα που πιστεύεις ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση; Φερ΄την στο egg! Έχουμε τον τρόπο να σε βοηθήσουμε να την υλοποιήσεις, να την αναπτύξεις και να την απογειώσεις. Η αίτηση συμμετοχής στον 4ο κύκλο του προγράμματος είναι ανοικτή στο κοινό λίγες ημέρες ακόμα, μέχρι την 4 Απριλίου στις 4 το απόγευμα. Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων και οι 30 εταιρίες με την υψηλότερη βαθμολογία θα καταφέρουν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα που ξεκινά στα μέσα Ιουνίου περίπου. Έτσι, υπάρχει ακόμα καιρός να καταθέσετε τις ιδέες σας στο Πρόγραμμα.

Εμείς στο egg, θα λέγαμε σε κάθε νέο που έχει μια ιδέα, να έρθει εδώ και να αναζητήσει την ευκαιρία του. Είμαστε εδώ για να ενθαρρύνουμε επιχειρηματικά σχέδια που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στην ανάπτυξή της και που μπορούν να σταθούν επάξια όχι μόνο στην περιορισμένη αγορά της χώρας μας, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, όπως ήδη έχουν κάνει εταιρείες που ξεκίνησαν από το egg και ζούμε μαζί τους τη χαρά της επιτυχίας τους

Η περίοδος υποβολής στον 4ο κύκλο έχει ήδη αρχίσει και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, 18-44 ετών, οι οποίοι διαθέτουν μια πρωτότυπη ιδέα και επιδιώκουν να καλύψουν μια ανάγκη της αγοράς, μετατρέποντας την επιχειρηματική τους «ιδέα» σε «πράξη». Οι ομάδες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους μαζί με το επιχειρηματικό τους πλάνο στο www.theegg.gr έως τις 4 Απριλίου στις 4 το απόγευμα. Το Πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου επιχειρηματικότητας EGG αποτελεί μια πρωτοβουλία της Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.

Δημοφιλή