Αποκλειστικό: H ΗuffPost Greece αποκαλύπτει το περιεχόμενο της επιστολής Τσίπρα σε Λαγκάρντ

Αποκλειστικό: H ΗuffPost Greece αποκαλύπτει το περιεχόμενο της επιστολής Τσίπρα σε Λαγκάρντ
shutterstock

Το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αποκαλύπτει η HuffPost Greece. Πρόκειται για την επιστολή την οποία απέστειλε ο πρωθυπουργός στην επικεφαλής του ΔΝΤ αναφορικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα και τις αποκαλύψεις του Wikileaks.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και ζητεί από την κ. Λαγκάρντ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να γίνει μία γρήγορη και επιτυχής κατάληξη της υπό διαπραγμάτευσης αξιολόγησης. Μάλιστα όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αν και δεν αναφέρεται προσωπικά στον Πολ Τόμσεν και την κ. Βελκουλέσκου, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς τους αξιωματούχους του ΔΝΤ για να συνεχιστούν οι δπαπραγματεύσεις με πρόσωπα που φέρονται να εκφράζουν απόψεις υπέρ της χρήσης ενός πιστωτικού γεγονότος με εκβιαστικό τρόπο.

Τέλος ο κ. Τσίπρας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην κ. Λαγκάρντ για κατ΄ ιδίαν συνάντηση

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Τσίπρα:

«Προς την επικεφαλής του ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Κριστίν

Σου γράφω για να σου εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη θέση αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους κλειδιά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο θέμα, έχει να κάνει με το εάν η θέση τους αντανακλά την επίσημη θέση του ΔΝΤ. Η χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος ως ένα μέσο πίεσης προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη είναι πέρα από τα όρια της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης όπως την καταλαβαίνουμε.

Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη, με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις σαν και αυτές που εκφράζονται σε αυτές τις δημοσιεύσεις.

Ιδιαίτερα, καθώς εμφανίζονται να απειλούν με καθυστέρηση την διαδικασία, πιστεύοντας πως μόνο ένα πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσει σε παραχωρήσεις. Οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις είναι συχνά δύσκολες, ωστόσο απαιτούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία από όλες τις πλευρές. Ειλικρινά εύχομαι, ότι η θέση του ΔΝΤ είναι να φτάσουμε σε μια γρήγορη, επιτυχή, και βιώσιμη κατάληξη της αξιολόγησης και είμαι σίγουρος ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσετε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα παραμείνει σε τροχιά.

Όπως πάντα, θα χαιρόμουν να μιλήσω μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή γι αυτά τα θέματα και είμαι σίγουρος ότι θα συμμεριστείς την ανησυχία μου.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας»

Δημοφιλή