Όταν ο Ισλανδός πρωθυπουργός έφευγε από συνέντευξη μετά από ερώτηση για τα Panama papers

Όταν ο Ισλανδός πρωθυπουργός έφευγε από συνέντευξη μετά από ερώτηση για τα Panama papers

Τα αρχεία που καίνε πολιτικούς ανά τον κόσμο, τα Panama Papers, και αναμένεται να μας απασχολήσουν πολύ το επόμενο διάστημα, προκάλεσαν αμηχανία και στον Ισλανδό πρωθυπουργό. Πολλά μέσα σπεύδουν να τον χαρακτηρίζουν το πρώτο θύμα των Panama Papers αφού φέρεται ότι -μαζί με τη σύζυγό του- να κατέχει το 50% της εταιρείας Wintris, που από το 2007 έδρευε στον φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Μετά την πρωθυπουργοποίησή του, πούλησε το μερίδιό του στην εταιρεία για 1 δολάριο.

Ο ίδιος δεν διαχειρίστηκε καλά την κατάσταση σε πρόσφατη συνέντευξή του, αφού όταν ρωτήθηκε σχετικά εκνευρίστηκε και έφυγε. Στα πρώτα δευτερόλεπτα προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα του πούλησε ένα κομμάτι μιας εταιρείας και η τράπεζα στη συνέχεια αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα. «Δεν ξέρω πώς γίνονται αυτά τα πράγματα» συμπλήρωσε φανερά ενοχλημένος. Αμέσως μετά ο κ. Γκουνλάουγκσον σηκώνεται από την καρέκλα του λέγοντας ότι «δεν ξέρω πως γίνονται αυτά, με ρωτάτε πράγματα για τα οποία δεν είμαι εξοικειωμένος». Οι δημοσιογράφοι του παρουσιάζουν έγγραφα με υπογραφές. Τότε ο Ισλανδός πρωθυπουργός αποχωρεί από την αίθουσα λέγοντας ότι «τι προσπαθείτε να κάνετε εδώ; Είναι εντελώς ανάρμοστο». Τώρα έντονες είναι στη χώρα τα αιτήματα για παραίτησή του και πρόωρες εκλογές.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως...οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται...Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Δημοφιλή