Διάσημοι καλλιτέχνες και επιστήμονες πιέζουν το Βρετανικό Μουσείο να πάψει τη συνεργασία του με τη BP

Διάσημοι καλλιτέχνες και επιστήμονες πιέζουν το Βρετανικό Μουσείο να πάψει τη συνεργασία του με τη BP

Σχεδόν 100 ειδικοί από τον χώρο της επιστήμης, των ακαδημαϊκών επιστημών, της τέχνης και του κινηματογράφου απευθύνθηκαν πρόσφατα στον νέα διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου με σκοπό να τον πείσουν να τερματίσει την συνεργασία εκατομμυρίων που διατηρεί το μουσείο με την εταιρεία πετρελαιοειδών BP.

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 4 Απριλίου στη Guardian, οι υπογράφοντες -περιλαμβανομένων κορυφαίων προσωπικοτήτων γνωστών για τον αγώνα που δίνουν για τη διάσωση του περιβάλλοντος όπως η ανθρωπολόγος Jane Goodall, ο συνιδρυτής του 350.org Bill McKibben, ο ηθοποιός Mark Ruffalo και η συγγραφέας Margaret Atwood- προτρέπουν τον Hartwig Fischer να εγκαταλείψει την BP μετά την ολοκλήρωση της συνεχόμενης χορηγίας του μουσείου εντός του τρέχοντος έτους. Η δημοσίευση της επιστολής συνέπεσε με την πρώτη μέρα του Fischer στην νέα του δουλειά.

«Ενώ οι κυβερνήσεις στο Παρίσι δεσμεύτηκαν για άμεση μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, η BP εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο προς την πρόοδο», αναφέρεται μέσα στην επιστολή. «Το επιχειρηματικό σχέδιο της BP δεν είναι συμβατό με την επίτευξη ενός σταθερού κλίματος».

Ο προκάτοχος του Fischer, Neil McGregor, είχε υπερασπιστεί τη συνεργασία του μουσείου με την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, λέγοντας πως η BP είναι ο «καλύτερος», «μακροβιότερος» και «πιο πιστός εταιρικός φίλος». Η πενταετής συμφωνία μεταξύ μουσείου και BP, η οποία αναμένεται να λήξει στο τέλος του 2016, απέφερε περισσότερα από $14 εκατομμύρια σε μια συμμαχία τεσσάρων βρετανικών μουσείων.

Το αίτημα αυτό, το οποίο συντονίζεται από την ομάδα Art Not Oil Coalition, ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η BP τερμάτισε την επί 26 χρόνια συμφωνία χορηγίας της με την Tate Modern -επίσης στο Λονδίνο-επικαλούμενη «δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον». Το περασμένο καλοκαίρι οι ακτιβιστές που μάχονται κατά της κλιματικής αλλαγής πέρασαν σχεδόν 25 ώρες, σύμφωνα με τη Guardian, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία, η BP όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στις εν λόγω διαμαρτυρίες και τον τερματισμό της συνεργασίας της με την Tate -μια συνεργασία που απέδιδε περισσότερα από $300.000 ετησίως.

Παρότι οι οργανισμοί τέχνης δέχονται εδώ και χρόνια λεφτά από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της The National Portrait Gallery και του Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, οι καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να αντιδρούν όλο και πιο έντονα σχετικά με τις πηγές των χρηματοδοτήσεων που δέχονται όλα αυτά τα ιδρύματα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή εδώ.

Δημοφιλή