Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, δηλώνει η Λαγκάρντ και επιμένει στους στόχους του Ταμείου

Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, δηλώνει η Λαγκάρντ και επιμένει στους στόχους του Ταμείου
The Council of the European Union / SOOC

Αποφασισμένη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ με την Ελλάδα, πάντοτε «καλή τη πίστει», τονίζοντας όμως πως οι στόχοι του Ταμείου θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα «νούμερα να βγαίνουν», δηλώνει η επικεφαλής του Οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέντευξη μάλιστα που παραχώρησε στο Blooomberg ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο και για τις σχέσεις του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση- κάνονας μάλιστα λόγο για «μια εχθρότητα που δεν έχουμε ξαναδεί»- με την κ. Λαγκάρντ να απαντά πως τα τελευταία έξι χρόνια οι σχέσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις «είχαν πολύ συχνά τα πάνω τους και και τα κάτω τους...αλλά εμείς θα συνεχίσουμε, γιατί είμαστε εκεί για τους πολίτες, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανθίσει και να γίνει ανεξάρτητη».

Αναλυτικότερα η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως στο Ταμείο «Συνεχίζουμε...τις διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει» ενώ επέμεινε στους δύο στόχους που έχουν τεθεί:

  • αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στη χώρα και επίτευξη βιώσιμου χρέους
  • αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και επίτευξη των δομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.

Όπως τόνισε, οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει και σε κάθε περίπτωση «Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις...Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα, γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες, τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα, γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα» ανέφερε και συμπλήρωσε πως τα μέτρα πρέπει να έχουν αντοχή σε βάθος χρόνου και να διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

«Προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή» κατέληξε.

Δημοφιλή