8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να κάνετε ένα «διάλειμμα» από τη σχέση σας

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να κάνετε ένα «διάλειμμα» από τη σχέση σας
couple lying in bed, reading books
bilderlounge via Getty Images
couple lying in bed, reading books

Στα Friends ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν ο Ρος και η Ρέιτσελ έκαναν, πράγματι, διάλειμμα από την σχέση τους, όσο κι αν ο Ρος το υποστηρίζει ακράδαντα.

Είναι, όμως, καλή ιδέα;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Kristin Davin, μπορεί να είναι μία παραγωγική διαδικασία, αλλά το ζευγάρι πρέπει να είναι πολύ ειλικρινές σχετικά με το τι συνιστά διάλειμμα για εκείνους.

«Πολλά από τα ζευγάρια τα ξαναβρίσκουν. Αυτό που, συνήθως, δυσκολεύει την κατάσταση είναι όταν δεν συζητούν ποιοι είναι οι “κανόνες” του διαλείμματος», αναφέρει η Davin στην HuffPost.

Ακολουθούν 8 συμβουλές από ειδικούς για ένα παραγωγικό και επιτυχημένο «διάλειμμα», που θα οδηγήσει στην επανένωση του ζευγαριού και σε μία ακόμα πιο δυνατή σχέση.

1. Πριν ζητήσετε από τον/την σύντροφό σας να κάνετε διάλειμμα, αναζητήστε τους λόγους που χρειάζεστε λίγο χώρο

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε για ποιο λόγο θέλετε λίγη απόσταση από την σχέση πριν τη ζητήσετε, αναφέρει η Liz Higgins, ψυχολόγος.

«Ζητάτε διάλειμμα για τον εαυτό σας και όχι για τον/την σύντροφό σας. Η απόφαση αυτή σχετίζεται με τη διαδικασία του να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Εάν νιώθετε αγχωμένοι, ίσως χρειάζεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να αξιολογήσετε την κατάσταση.»

2. Αναρωτηθείτε: Θέλω ένα διάλειμμα για να αποφύγω την τοξικότητα της σχέσης;

Ίσως να έχετε επενδύσει την σχέση και θέλετε να μείνετε μαζί. Αν, όμως, τείνετε προς τον χωρισμό επειδή αναζητάτε ανακούφιση από τους καβγάδες και τις συγκρούσεις, αναρωτηθείτε αν αξίζει πραγματικά ένα διάλειμμα, αναφέρει η Carin Goldstein, σύμβουλος γάμου.

3. Θέστε κάποιους βασικούς κανόνες

«Η επιλογή του διαλείμματος μπορεί να λειτουργήσει αν το ζευγάρι έχει σχέδιο. Ποιοι είναι οι κανόνες; Ποιος είναι ο σκοπός του διαλείμματος; Θα είμαστε σε επικοινωνία; Θα βγαίνουμε και με άλλους, θεωρώντας ότι θα τα ξαναβρούμε;», αναφέρει η Davin.

4. Συμφωνήστε αν θα βγαίνετε με άλλους κατά τη διάρκεια του διαλείμματος

Είναι ένας από τους βασικούς κανόνες όταν αποφασίζετε να κάνει μία μικρή παύση από την σχέση σας. Βρείτε με τι νιώθετε άβολα ή συμφωνείτε και οι δύο σχετικά με αυτό το θέμα και τα συναισθήματά σας για κάθε κατάσταση.

5. Αναγνωρίστε ότι μερικές φορές το διάλειμμα φέρνει το ζευγάρι ένα βήμα πιο κοντά στο χωρισμό

Μερικές φορές ένα μικρό διάλειμμα από την σχέση οδηγεί το ζευγάρι στον χωρισμό, αναφέρει η Marni Feuerman, θεραπεύτρια ζεύγους. Εάν η σχέση σας ήδη βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, το διάλειμμα θα καθυστερήσει απλά το αναπόφευκτο.

6. Έχετε υπόψη σας αν επικοινωνήσετε σωστά και είστε αποφασισμένοι να μείνετε μαζί, ένα διάλειμμα θα σας κάνει μεγάλο καλό

Εάν η σχέση σας είναι σχετικά υγιής και οι προθέσεις είναι να κάνετε λίγο χώρο για να εξελιχθείτε και να ωριμάσετε, η απόσταση μπορεί να δυναμώσει τον δεσμό σας.

7. Βρείτε μία ημερομηνία στην οποία θα βρεθείτε και θα αποφασίσετε ποιο θα είναι το επόμενο σας βήμα

Συμφωνήστε να βρεθείτε μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ανεξάρτητα με το αν έχετε αποφασίσει για το μέλλον της σχέσης σας.

8. Μην κάνετε διάλειμμα επειδή θέλετε να αναβάλετε το αναπόφευκτο

Οποιαδήποτε στιγμή συνειδητοποιήσετε ότι θα προτιμούσατε να είστε μόνοι, πρέπει να το αναφέρετε στον/στην σύντροφό σας.

«Πολλές φορές, ένας θέλει να χωρίσει και δεν είναι σίγουρος/η πως να το κάνει, οπότε αναφέρει ότι θέλει να κάνετε ένα διάλειμμα», αναφέρει η Davin.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.