Δημοσκόπηση: Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και στη Γαλλία. 1 στους 3 Γάλλους θέλει «Frexit»

Δημοσκόπηση: Αύξηση του ευρωσκεπτικισμού και στη Γαλλία. 1 στους 3 Γάλλους θέλει «Frexit»
powerful fist with the flag of Europe in the background - concept
powerful fist with the flag of Europe in the background - concept
martinwimmer via Getty Images

Μετά το «Grexit» και το «Brexit», ένας νέος παρόμοιος όρος ο οποίος πιθανώς να εισέλθει στην ειδησεογραφία, αν κρίνει κανείς από δημοσκόπηση για το γαλλικό online περιοδικό Causeur: Το «Frexit».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, τη δημοσκόπηση πραγματοποίησε για λογαριασμό του περιοδικού το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης. Σύμφωνα με αυτήν, ερωτηθείς για το τι θα ψήφιζε σε ένα δημοψήφισμα αντίστοιχο με αυτό της Μ. Βρετανίας, ένας στους τρεις Γάλλους δηλώνει πως θα τασσόταν κατά της παραμονής στην Ε.Ε., σε ποσοστό 34% - τη στιγμή που το υπόλοιπο 66% τάσσεται υπέρ. Σημειώνεται πως το δείγμα ήταν 2.003 ανδρών και γυναικών, ηλικιών 18 και άνω, και η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ της 11ης και της 15ης Μαρτίου.

Σε άλλη ερώτηση, περί του αν θεωρούν ότι η Ε.Ε. θα συνεχίζει να υπάρχει σε 20 χρόνια, το 20% απάντησαν με σιγουριά «Ναι», το 44% «μάλλον ναι», το 28% «μάλλον όχι» και το 8% «σίγουρα όχι». Όσον αφορά στην παραμονή της χώρας στη ζώνη Σένγκεν, το 53% των ερωτηθέντων τάχθηκαν κατά και το 47% υπέρ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού, οι Γάλλοι μεταξύ 25-64 ετών της εργατικής τάξης είναι οι πιο αντίθετοι τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη ζώνη Σένγκεν, ενώ οι επιχειρηματίες, οι αξιωματούχοι και η μεσαία τάξη έχουν πολύ πιο θετική άποψη.

Δημοφιλή