Γιατί αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πότε επιστρέφουν ξανά στην Αθήνα

Γιατί αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πότε επιστρέφουν ξανά στην Αθήνα
eurokinissi

Αποχώρησαν προσωρινά από την Αθήνα οι τέσσερις επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κουαρτέτο θα επιστρέψει το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου, ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι διαπραγματεύσεις.

Κοινοτική πηγή είπε στην HuffPost Greece ότι το ταξίδι αστραπή στις Βρυξέλλες γίνεται προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαβούλευση στο EWG, ενώ ο ίδιος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της ημέρας.

Ταυτόχρονα οι επικεφαλής θα πάρουν κατευθύνσεις από τους δικούς τους προϊστάμενους σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Τέτοιο «ταξίδι αστραπή» δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν από τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, γεγονός που δημιούργησε σε αρκετούς την αίσθηση ότι μετά τις διαρροές των Wikileaks, οι δανειστές δεν εμπιστεύονται πια τις τηλεδιασκέψεις.

Ωστόσο, άνθρωποι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα και των στελεχών των θεσμών στο εξωτερικό έγιναν και μετά τη διαρροή του Wikileaks

Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επέστρεψαν σήμερα στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε η ίδια, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν παραμείνει στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στην ημέρα. Ερωτηθείσα κατά πόσο σχετίζεται αυτή η επιλογή με την ασφάλεια των επικοινωνιών στην Ελλάδα, μετά και τις διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε: «Προτιμάμε τις συναντήσεις με φυσική παρουσία κάθε φορά που τεχνικά είναι εφικτό, και αυτή τη φορά ήταν».

«Εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», είπε η Μ. Αντρέεβα, παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα προχωράνε «καλά» και σημειώνεται «πρόοδος».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως συζητήθηκαν ζητήματα της «ευρύτερης προετοιμασίας» της συνόδου.

Στο θέμα της αποχώρησης των εκπροσώπων των θεσμών αναφέρθηκε και ο εκπρόσπωος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος:

«Δεν ήταν αναμενόμενη. Ξαφνική εξέλιξη, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση. Θα περιμένουμε επίσημες δηλώσεις για να τοποθετηθούμε. Σε ότι ακούγεται δεν θα υπάρξει τοποθέτηση, ανησυχίες είχαμε εκφράσει και στις πρώτες δημόσιες αντιδράσεις.

Δεν μπορώ να υιοθετήσω κάτι το οποίο τώρα λέγεται και ακούγεται.»

Δημοφιλή