«Απόψε θα δειπνήσουμε στην κόλαση!»: 19 από τις επικότερες κινηματογραφικές ομιλίες πριν τη μάχη

«Απόψε θα δειπνήσουμε στην κόλαση!»: 19 από τις επικότερες κινηματογραφικές ομιλίες πριν τη μάχη
Archive

Η επική ταινία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της: Οι ήρωες (συνήθως αριθμητικά λιγότεροι) έχουν παραταχθεί μπροστά από τον εχθρό και αναμένουν τη μεγάλη αναμέτρηση, που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα – και ο αρχηγός (συνήθως ο πρωταγωνιστής) βγαίνει μπροστά και δίνει μια επική ομιλία, με την οποία εμψυχώνει τους πολεμιστές τους, ανάβοντάς τους τα αίματα και ατσαλώνοντας την πίστη τους στον δίκαιο αγώνα. Τέτοιες σκηνές υπάρχουν αμέτρητες στην ιστορία του σινεμά- και ελάχιστοι είναι αυτοί που μένουν ασυγκίνητοι και χωρίς να ανατριχιάσουν.

Από τον Λεωνίδα (Τζέραρντ Μπάτλερ) των «300» μέχρι τον Άραγκορν (Βίγκο Μόρτενσεν) του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και από τον καπετάν Τζακ Όμπρεϊ (Ράσελ Κρόου) στο «Master and Commander» μέχρι τον Ερρίκο τον 5ο (Λόρενς Ολίβιε) στην ομώνυμη ταινία (μεταφορά του θεατρικού του Σαίξπηρ), και τον Αλέξανδρο τον Μέγα (Κόλιν Φάρελ) στον «Αλέξανδρο» πριν τη μάχη των Γαυγαμήλων, ή τον Γουίλιαμ Γουάλας (Μελ Γκίμπσον) στο «Braveheart» ας δούμε κάποιες από τις πιο πωρωτικές ομιλίες που έχουν εμφανιστεί στο σινεμά.

«300»

Ξεκινάμε από τα βασικά: Ο Λεωνίδας στους Σπαρτιάτες («TONIGHT WE DINE IN HELL!») λίγο πριν την τελική φάση της μάχης των Θερμοπυλών...

...και στο τέλος της ταινίας ο Δήλιος στον ενωμένο ελληνικό στρατό πριν τη μάχη των Πλαταιών.

«Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά»

Ο Άραγκορν πριν την επίθεση στη «Μαύρη Πύλη» είναι εμψυχωτικός...

...αλλά όχι σαν τον βασιλιά Θέοντεν του Ρόαν, πριν την επέλαση του ιππικού των Ροχίριμ εναντίον των ορδών των ορκ του Σάουρον που πολιορκούν τη Μίνας Τίριθ. Λέει πολλά, και απίστευτα επικά, αλλά ο γράφων έχει κάτι με εκείνο το «Forth, and fear no darkness!»

«13ος Πολεμιστής»

«Lo there do I see my father. Lo there do I see my mother and my sisters and my brothers. Lo there do I see the line of my people, back to the beginning. Lo, they do call me, they bid me take my place among them, in the halls of Valhalla. Where the brave may live FOREVER!». Ένας Άραβας πολεμιστής (Αντόνιο Μπαντέρας) σε μια μακρινή γη, ανάμεσα σε πολεμιστές Βίκινγκς, μοιράζεται την προσευχή τους πριν την τελική μάχη. Ανατριχίλα!

«Master and Commander: The Far Side of the World ...»

Ο Ράσελ Κρόου απίστευτος ως καπετάν Τζακ Όμπρεϊ πριν τη μάχη. Δυστυχώς, στο YouTube δεν βρίσκει κανείς την πλήρη ομιλία, οπότε θα αρκεστούμε σε αυτό:

«Αλέξανδρος»

Μια ταινία που δέχτηκε ανάμεικτες κριτικές, για διάφορους λόγους- αλλά, πέρα από αυτά, «for the freedom and glory of Greece!»

«Ερρίκος ο 5ος»

Ο σαιξπηρικός λόγος γενικά έχει συχνά επικά χαρακτηριστικά, αλλά στον «Ερρίκο τον 5ο», ο συγγραφέας ξεπέρασε τον εαυτό του- όπως και ο Λόρενς Ολίβιε στην ταινία του 1944. Στα καλύτερά του, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Κένεθ Μπράνα κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, αλλά όταν έχεις να συγκριθείς με τον Ολίβιε...

«Braveheart»

Παλιά όταν μιλούσαμε για επικές ταινίες, εννοούσαμε «Braveheart». Και πώς να μην το κάνεις, με κάτι τέτοια:

«Βασιλιάς Αρθούρος»

Παλικάρι από τα λίγα ο Κλάιβ Όουεν ως βασιλιάς Αρθούρος.

«Elizabeth: The Golden Age»

«While we stand together, no invader shall pass. Let them come with the armies of hell! They will not pass!». Απίστευτη Κέιτ Μπλάνσετ στον ρόλο της σιδερένιας βασίλισσας Ελισάβετ.

Gladiator

Ράσελ Κρόου ξανά, ως Μάξιμος, στους ιππείς του πριν την επίθεση. «What we do in life echoes in eternity!»

Troy

«Let no man forget how menacing we are, WE ARE LIONS! Do you know what's waiting beyond that beach? Immortality! TAKE IT! IT'S YOURS!». Ο απίστευτος Αχιλλέας του Μπραντ Πιτ (ξεχνούσες ότι έβλεπες ηθοποιό) απευθύνεται στους Μυρμιδόνες πριν την παράτολμη απόβαση στην παραλία της Τροίας.

«Pirates of the Caribbean: At World's End»

Αυτό το βλέμμα της Ελίζαμπεθ Σουάν (Κίρα Νάιτλι) όταν δίνει το παράγγελμα «hoist the colours!». Αυτό.

«Immortals»

Ο Χένρι Κάβιλ πριν γίνει «Σούπερμαν», έπρεπε πρώτα να αποδείξει την αξία του ως Θησέας.

Τιμής ένεκεν (από τηλεόραση)

«Game of Thrones»

Ήρωας κατά λάθος ή φυσικός ηγέτης; Ο Τύριον Λάνιστερ ηγείται της εξόδου των υπερασπιστών του King's Landing στη μάχη του Blackwater. Και ακόμα και μπορεί να μην το πιστεύει ούτε ο ίδιος, ευτυχώς τον πιστεύουν οι άνδρες υπό τις διαταγές του.

Spartacus

Τι να πρωτοπιάσεις από την πιο επική σειρά των τελευταίων ετών. Δραματικός, θεατρικός, σκληρά επικός λόγος, σε μια απίστευτη τηλεοπτική εμπειρία άνευ προηγουμένου από κάθε δυνατή άποψη. Ας επιλέξουμε την ομιλία του Σπάρτακου πριν την τελική μάχη, αδικώντας τόσα και τόσα άλλα σημεία...

Δημοφιλή