Το ενδεχόμενο της μη επιλογής υποψηφίου, μέχρι τα συνέδριά τους απασχολεί Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

Το ενδεχόμενο της μη επιλογής υποψηφίου, μέχρι τα συνέδριά τους απασχολεί Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους
ROCHESTER, NY - APRIL 10: Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign event at JetSmart Aviation Services in Rochester, NY on Sunday April 10, 2016. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
ROCHESTER, NY - APRIL 10: Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign event at JetSmart Aviation Services in Rochester, NY on Sunday April 10, 2016. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
The Washington Post via Getty Images

Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον απέκλεισε το ενδεχόμενο το Δημοκρατικό Κόμμα να βρεθεί αντιμέτωπο με μία κατάσταση μη εκλογής προεδρικού υποψηφίου, πριν από την έναρξη του κεντρικού του συνεδρίου. Η κατάσταση αυτή, είναι γνωστή ως “contested convention,” ενώ η ίδια, τόνισε ότι δεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η δήλωση αυτή, έγινε μετά την έβδομη νίκη του συνυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς σε οκτώ συνεχόμενες αναμετρήσεις.

Ο Σάντερς νίκησε το Σάββατο στο Γουαϊόμινγκ, καθώς οι δύο υποψήφιοι προετοιμάζονται για τη σημαντική αναμέτρησή τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στις 19 Απριλίου. Ο σοσιαλδημοκράτης από το Βερμόντ, προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά του με τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει η Κλίντον, ώστε τελικά να επιτύχει την τελική επιλογή του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο Σάντερς δήλωσε χθες ότι μπορεί να μειώσει τη διαφορά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ανοιχτή αναμέτρηση στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, τον Ιούλιο, στην περίπτωση που κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

Όταν κάποιος υποψήφιος δεν έχει συγκεντρώσει την καθαρή πλειοψηφία των εκλεκτόρων, ενεργοποιείται ένα πολύπλοκο σύστημα εσωτερικής ψηφοφορίας, με τους υποψηφίους να ελπίζουν ότι θα πείσουν τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να τους ψηφίσουν.

Σε ερώτηση του CNN για το παραπάνω ενδεχόμενο, η Κλίντον απάντησε: “Όχι, σκοπεύω να έχω εξασφαλίσει τον αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούνται για το προεδρικό χρίσμα.” Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι προηγείται του Σάντερς κατά 2,5 εκατ ψήφους, αλλά και σε αριθμό εκλεκτόρων. “Αισθάνομαι καλά για τις επερχόμενες αναμετρήσεις και περιμένω ότι θα λάβω το χρίσμα,” δήλωσε.

Η Κλίντον περιόδευσε χθες στη Βαλτιμόρη, όπου εξασφάλισε την υποστήριξη του Δημοκρατικού μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Ελία Κάμινγκς. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση στο Μέριλαντ (25 Απριλίου) για την εξασφάλιση 95 εκλεκτόρων.

Το αποτέλεσμα στο Γουαϊόμινγκ δεν άλλαξε το αριθμητικό αποτέλεσμα των εκλεκτόρων για τους δύο υποψήφιους των Δημοκρατικών, καθώς ο καθένας τους, έλαβε από επτά. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με δεδομένο τον αναλογικό χαρακτήρα εκλογής των εκλεκτόρων στους Δημοκρατικούς. Πηγαίνοντας στο Γουαϊόμινγκ η Κλίντον είχε περισσότερους από τους μισούς έναντι των 2.383 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική επιλογή στο προεδρικό χρίσμα. Από την πλευρά του ο Σάντερς, υπολειπόταν κατά 250 εκλέκτορες, που κέρδισε επί τη βάσει των αποτελεσμάτων στους προκριματικούς που πραγματοποιήθηκαν, από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

Ωστόσο, ο Σάντερς εκτιμά ότι οι επερχόμενες προκριματικές αναμετρήσεις τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, τον ευνοούν, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης, της Πενσυλβάνιας, της Καλιφόρνιας, αλλά και του Όρεγκον. “Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυναμική. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι καλύπτουμε τη διαφορά,” δήλωσε ο ίδιος, στην τηλεοπτική εκπομπή του ABC, “This Week.”

Από την άλλη μεριά, ο Σάντερς δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν προετοιμάζεται για μία μάχη “σώμα με σώμα” στη διάρκεια του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών και στην περίπτωση που η Κλίντον δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των εκλεκτόρων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο: “ Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων, ναι, νομίζω ότι το θέμα θα τεθεί,” δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή “State of the Union,” του τηλεοππτικού δικτύου CNN.

Νομική αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, καθώς συνεχίζεται η έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας (FBI) σχετικά με τη χρήση του ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην οικία της στη Νέα Υόρκη, για την περίοδο που υπηρετούσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Στο επανήλθε χθες, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παραπάνω επιλογή της πρώην ΥΠΕΞ δεν ήταν επιζήμια για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι περισσότερα από 2.000 ηλεκτρονικά μηνύματα που διακινήθηκαν από τον προσωπικό διακομιστή της Κλίντον περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες, παρά τη ρητή απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη διακίνησή τους, μόνο από ασφαλή δίκτυα υπολογιστών της κυβέρνησης. “Υπάρχουν έγγραφα διαφορετικών διαβαθμίσεων,” τόνισε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, δηλώνοντας παράλληλα ότι η έρευνα της αμερικανικής δικαιοσύνης πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες. Γίνεται αυτονόητο ότι μια αρνητική για την Κλίντον δικαστική εξέλιξη στην παραπάνω έρευνα, θα έχει επιπτώσεις στην προεκλογική της εκστρατεία.

Το ενδεχόμενο μιας κατάστασης μη εκλογής προεδρικού υποψηφίου είναι σπάνιο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο εξασφάλισε από την αρχή την πλειοψηφία σε αριθμό εκλεκτόρων, ο συνυποψήφιός του Τεντ Κρουζ είναι διατεθειμένος να εξασφαλίσει την υποστήριξη και του τελευταίου διαθέσιμου εκλέκτορα. Υπό τη λογική αυτή, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας στρέφουν την προσοχή τους στις πολιτείες, όπου η διαδικασία συλλογής εκλεκτόρων είναι περισσότερο πολύπλοκη, προκειμένου ν' αναχαιτίσουν τη δυναμική του Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το Κολοράντο, όπου ο Γερουσιαστής από το Τέξας εξασφάλισε 34 εκλέκτορες στον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

Από την άλλη μεριά, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν περάσει σε θέση άμυνας, επικρίνοντας τη διαδικασία επιλογής των εκλεκτόρων σε πολιτείες όπως, η Λουιζιάνα. Στην πολιτεία αυτή, ο Τραμπ κέρδισε, αλλά μοιράστηκε εξίσου τους εκλέκτορες με τον Κρουζ. “Είναι ένα διεφθαρμένο σύστημα,” δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, επικρίνοντας την εκλογική διαδικασία στα δύο κόμματα, ενώ εξέφρασε τη συμπάθειά του, στον Σάντερς. “Κοιτάξτε τον Μπέρνι. Κερδίζει και κερδίζει και εξακολουθεί να κερδίζει,” σχολίασε σαρκαστικά ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει προειδοποιήσει της Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων ότι θα “υπάρξει μεγάλο πρόβλημα,” στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα. Υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία. Υποτίθεται ότι ψηφίζεις κι αυτό σημαίνει κάτι,” σχολίασε. Ο Πολ Μάναφορτ, βετεράνος πολιτικός στρατηγιστής που έχει προσληφθεί από τον Τραμπ προκειμένου να επιβλέπει τη διαδικασία συλλογής εκλεκτόρων, κατηγόρησε τον Κρουζ ότι ασκεί “μπούλινγκ” στις εκλέκτορες προκειμένου να υποστηρίξουν το γερουσιαστή, γεγονός για το οποίο οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ θα διαμαρτυρηθούν. “Κινείται με απειλές. Όποιος πηγαίνει στους προκριματικούς κύκλους βλέπει τις τακτικές του και γνωρίζει. Πρόκειται για τακτικές Γκεστάπο,” δήλωσε ο Μάναφορτ στην τηλεοπτική εκπομπή του NBC, “Meet the Press.”

Η διαμόρφωση του αριθμού των εκλεκτόρων, αλλά και η πολιτική δυναμική στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, αποκτά χαρακτηριστικά της “Θεωρίας των Παιγνίων” σύμφωνα με την άποψη που αρχίζει να διαμορφώνεται μεταξύ των πολιτικών αναλυτών στην Ουάσιγκτον. Μετά τον προκριματικό κύκλο στο Ουισκόνσιν, ο Τραμπ έχει 743 εκλέκτορες, ο Κρουζ 517 και ο Κέισικ 143, σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press. Υπό τη λογική των αριθμών, η πολιτική δυναμική του Κρουζ έχει ενισχυθεί, αλλά όχι σε σημείο που να μπορεί να ξεπεράσει τον Τραμπ, καθώς εκτιμάται ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει σε πολιτείες κομβικής σημασίας, όπως η Νέα Υόρκη.

Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος εντοπίζονται στον αριθμό των εκλεκτόρων που θα ανακοινώσουν την προτιμήσή τους, στην κεντρική διάσκεψη του κόμματος. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι λιγότεροι από 150, ενώ ο Κρουζ θα χρειαστεί να εξασφαλίσει έναν αριθμό που θα πρέπει να προσεγγίζει τους 100, για να βρεθεί κοντά στον Τραμπ. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η πιο ρεαλιστική εξέλιξη σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ο Κρουζ να βρεθεί κοντά στον Τραμπ, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να τον ξεπεράσει. Σε μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστική η στάση που θα τηρήσει η ηγεσία του κόμματος, καθώς ο Κρουζ ενδεχόμενα να μη δεχτεί να λάβει το προεδρικό χρίσμα. Έτσι, μπορεί να δρομολογηθούν οι συνθήκες για την επιλογή ενός τρίτου προσώπου, ο οποίος δε συμμετέχει στην προκριματική διαδικασία, ώστε να οριστεί προεδρικός υποψήφιος, εξυπηρετώντας τις συστημικές επιλογές του βασικού πυρήνα ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων. Υπό μία τέτοια εξέλιξη, διατυπώνονται ερωτηματικά σχετικά με τη βούληση, αλλά και τη στάση των ψηφοφόρων που έχουν ψηφίσει Τραμπ, αλλά και με την απειλή του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην περίπτωση που δεν του δοθεί το προεδρικό χρίσμα.

Το σίγουρο είναι ότι ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων θα είναι συναρπαστικός μέχρι το τέλος, αποτυπώνοντας τις διαμορφούμενες πολιτικές τάσεις της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και τους “περιορισμούς” που θέτουν οι αριθμοί, μέσω των εκλεκτόρων.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή