7 φανταστικές δημόσιες βιβλιοθήκες που δείχνουν το μέλλον

7 φανταστικές δημόσιες βιβλιοθήκες που δείχνουν το μέλλον

Που χρησιμεύει μια δημόσια βιβλιοθήκη;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι σύγχρονοι αναγνώστες. Ακόμη κι αυτοί που προτιμούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους βλέποντας επαναλήψεις διάσημων τηλεοπτικών σειρών (ούτε καν νέα επεισόδια), έχουν μια πληθώρα επιλογών για να καλύψουν το λογοτεχνικό τους κενό. Ένα Kindle, ένα iPhone, ένα laptop -ίσως ακόμη κι ένα Apple watch- όλα μπορούν να λειτουργήσουν ως βοηθήματα ανάγνωσης, ακόμα κι αν δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαβάζεις, όπως έχουν αποδείξει μελέτες.

Άρα ποιος είναι ο ρόλος των χώρων που έχουν δημιουργηθεί για το δανεισμό βιβλίων; Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει ένας συνδυασμός προσεγγίσεων πάνω στο θέμα. Κάποιοι βιβλιοθηκάριοι πιστεύουν ακόμα σθεναρά στην αξία της αποθήκευσης, της διατήρησης και του μοιράσματος των έντυπων βιβλίων ενώ άλλοι έχουν στραφεί στη μέθοδο της ψηφιοποίησης των βιβλίων και του δανεισμού ebooks. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες, ωστόσο, συνδυάζουν και τις δύο υπηρεσίες ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι τέχνης, φιλοξενούν τοπικές εκδηλώσεις και παρέχουν σύνδεση στο ίντερνετ και χώρους εργασίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν διαθέτουν γραφείο.

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι πως οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι πιο ζωντανές και ενεργές από ποτέ, ενώ κάθε χρόνο χτίζονται όλο και περισσότερες. Για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω σε αυτές τις νέες βιβλιοθήκες και τις πολλές τους λειτουργίες, το Αμερικανικό Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων επιλέγει βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα που είναι αισθητικά υπέροχες και ταιριάζουν γάντι στον νέο ρόλο που έχει αποκτήσει ο δανεισμός βιβλίων και τα κτίρια που τα φιλοξενούν.

Το ΑΙΑ αναφέρει στη σχετική δήλωση «Όσο ο παραδοσιακός ρόλος των βιβλιοθηκών εξελίσσεται, ο σχεδιασμός αυτών των δημόσιων χώρων αλλάζει για να αντικατοπτρίσει τις ανάγκες της ευρύτερης κατοικίας».

Βάσει αυτών των προτύπων επέλεξαν τις ακόλουθες βιβλιοθήκες -που καθόλου δεν θα μας πείραζε να περάσουμε ένα χαλαρό απόγευμα σε κάποιο από τα μεγάλα τραπέζια τους.

Billings Public Library / Billings, Montana

Library Building Award

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Huffington Post US.

Δημοφιλή