Πώς ο Σόιμπλε αιφνιδίασε Αθήνα και Κομισιόν με την πρόταση για προληπτικά μέτρα. Όλο το παρασκήνιο

Πώς ο Σόιμπλε αιφνιδίασε την Αθήνα με την πρόταση για προληπτικά μέτρα. Όλο το παρασκήνιο
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble gestures while speaks at a news conference during the the G5 Ministers of Finance meeting during the World Bank/IMF Spring Meetings in Washington, Thursday, April 14, 2016. ( AP Photo/Jose Luis Magana)
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble gestures while speaks at a news conference during the the G5 Ministers of Finance meeting during the World Bank/IMF Spring Meetings in Washington, Thursday, April 14, 2016. ( AP Photo/Jose Luis Magana)
ASSOCIATED PRESS

To Bερολίνο δια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αιφνιδίασε για ακόμη μια φορά την Αθηνά. Ενώ θόλωνε τα νερά ότι δεν θα παρθεί καμιά απόφαση μεταξύ των δανειστών την Παρασκευή το βράδυ συγκλήθηκε ξαφνικά υπό άκρα μυστικότητα το επονομαζόμενο Ουάσιγκτον κλαμπ με την συμμετοχή όλων των βασικών παικτών για να συζητήσουν μια πρόταση του προέδρου του Euroworking Group, Τομας Βίζερ, που στην ουσία ήταν μια καμουφλαρισμένη πρόταση του Σόιμπλε καθώς ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη από την Κομισιόν.

Η προετοιμασία της συνάντησης ήταν αριστοτεχνική και αιφνιδίασε την Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση που θεωρούσαν μέχρι τότε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν σε μια συμφωνία πριν το Πάσχα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον ζήτησε εσπευσμένα μια δεύτερη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ ώστε να πάρει διευκρινίσεις για την πρόταση που διέρρευσε σε αμερικανικές εφημερίδες χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα στην Ουάσιγκτον στην πρόταση περί προληπτικών έκτακτων μέτρων ο μόνος που αντέδρασε ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος προειδοποίησε όλους τους συμμετέχοντες ότι με αυτή την πρόταση θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις και αστάθεια στην Ελλάδα. Μπροστά στο κίνδυνο αδιεξόδου μεταξύ των δανειστών επιλέχθηκε στην πρόταση να μπουν δυο σενάρια, το σκληρό και το μαλακό σενάριο. Οι δανειστές ευελπιστούν ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει το μαλακό σενάριο που απαιτεί την Αθήνα να δώσει μια πολιτική δέσμευση για υλοποίηση των μέτρων και όχι να περάσουν από την Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχθηκε το σχέδιο που αφορά τα μέτρα και περιμένει τώρα να δει πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση για το χρέος για το οποίο δεν έχει γίνει καμία συζήτηση. Στην ουσία όπως είπε και ο κ.Τσακαλώτος εξερχόμενος από το γραφείο της κυρίας Λαγκάρντ για όλα αυτά που έγιναν το τελευταία 24ωρα στην Ουάσιγκτον για εκείνον τώρα ουσιαστικά ανοίγει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης.

Δημοφιλή