Λόγια... (10ου) Συνεδρίου ΝΔ με σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα» - Οι χαιρετισμοί, οι ομιλίες και τα στελέχη

Λόγια... (10ου) Συνεδρίου ΝΔ με σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα» - Οι χαιρετισμοί, οι ομιλίες και τα στελέχη
SOOC

Με το σύνθημα «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, για να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα» άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα το 10ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως το συνέδριο αυτό αποτελεί «οξυγόνο» για την ελληνική κοινωνία σε μία στιγμή που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αδιέξοδα και τους πολίτες σε απόγνωση.

Με περίπου 5.500 συνέδρους να έχουν συγκεντρωθεί στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρέφοντας στην εποχή της ''συστράτευσης'' μπροστά στον κοινό σκοπό της ανάληψης της εξουσίας προσπαθεί να εκπέμψει το μήνυμα πως αλλάζει ριζικά.

Άλλωστε, στο τραπέζι των εργασιών βρίσκονται οι αλλαγές που προωθούνται στο καταστατικό του κόμματος όπως η θέσπιση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υπουργού, η συγκεκριμένη πενταετής θητεία για τον Πρόεδρο η οποία θα παρατείνεται αν βρίσκεται στην Πρωθυπουργία και θα διακόπτεται αν χάσει εκλογές και η απαγόρευση δανεισμού πλέον της ΝΔ από τις τράπεζες.

Στο άνοιγμά του κόμματος προς τα πάνω ανταποκρίθηκαν τα στελέχη του κόμματος με τις τοποθετήσεις τους το Σάββατο. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπαν στους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ο οποίος έκανε λόγο για συγκλίσεις και συναινέσεις με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρόεδρο της ΝΔ.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για τη νέα μεταπολίτευση η οποία ξεκίνησε και άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - κάτι το οποίο δεν έλειψε ούτε από τις τοποθετήσεις των σημερινών ομιλητών. Ο Νίκος Δένδιας συγκεκριμένα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης «ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον των νταβατζήδων που δεν τα έχει βρει, καθώς χωρίζει τους νταβατζήδες σε αυτούς που τα έχει βρει και σε αυτούς με τους οποίους δεν τα έχει βρει». Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι στο συνέδριο πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γιώργο Κουμοτσάκο να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές καθώς είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που προσφέρει λύσεις ενώ τόνισε πως το κόμμα έχει τις πόρτες του ανοιχτές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Σάββατο, έστειλε μήνυμα στήριξης στις γυναίκες που βιώνουν πολύ έντονα την κρίση στη χώρα αναφέροντας ότι προέρχεται από μια γυναικοκρατούμενη οικογένεια. Νωρίτερα, είχε ήδη στείλει εκ νέου το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι «η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά».

Ψηφίστηκε το νέο καταστατικό

Με καθολική αποδοχή του προσχεδίου με τροποποιήσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ψηφίστηκε το τελικό κείμενο του νέου καταστατικού της ΝΔ.

Αλλαγές έγιναν στο άρθρο 9 που αφορά στη σύγκληση του συνεδρίου και δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί το 1/10 των αιρετών μελών, από παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις περιφέρειες εκείνες που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των βουλευτών.

Αλλαγή έγινε και στο άρθρο 15. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος δηλώσει κώλυμα και δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο γραμματέας της ΠΕ εφόσον είναι βουλευτής. Σε διαφορετική περίπτωση καθήκοντα αναλαμβάνει ο γραμματέας της ΚΟ και αν και εκείνος κωλύεται, τότε αναλαμβάνει το αρχαιότερο μέλος της ΚΟ.

Επίσης ο προσωρινός πρόεδρος δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν.

Για τη συγκρότηση της ΠΕ αποφασίστηκε ο συνολικός αριθμός των μελών να είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά μέλη.

Οι χαιρετισμοί

Φίλης

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει ότι έχει συμφωνήσει, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

«Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας αλλά όχι της ίδιας βαρύτητας. Όποια πολιτική δύναμη με ρεβανσιστική διάθεση αναζητά επιβεβαίωση στο παρελθόν δεν βοηθά τη χώρα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας.

Γεωργιάδης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η παράταξη πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με ουσιαστικές καταστατικές αλλαγές, επισημαίνοντας όμως πως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο το μήνυμα της ΝΔ να περνά στην κοινωνία αλλιώς θα είμαστε πάντα έρμαιο του λαϊκισμού της άλλης πλευράς που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια», είπε χαρακτηρίζοντας «αρχιλαϊκιστή» τον κ. Τσίπρα. Υπογράμμισε επίσης πως έχει έρθει η ώρα η ΝΔ να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές με νέα πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:

Μπακογιάννη

«Ο ρόλος που αναλαμβάνει η παράταξη είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Για μια ακόμα φορά καλούμαστε να αποτελέσουμε παράγοντα αξιοπιστίας στον τόπο» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως κάνει ότι διαπραγματεύεται.

«Κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα τέταρτο μνημόνιο, η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τα νέα μέτρα και την φοροεπιδρομή» τόνισε κι επεσήμανε πως χρειάζεται ανασχεδιασμός με εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα. «Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει. Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτή η ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη» τόνισε επισημαίνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει τη ΝΔ.

Θεοδωράκης

Την ανάγκη να υπάρξουν συμμαχίες καθώς η χώρα διολισθαίνει εκτός Ευρώπης επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Θα πρέπει να δείξετε στον ελληνικό λαό πως έχετε καταλάβει τα λάθη σας» τόνισε επισημαίνοντας πως το μεγάλο λάθος ήταν ότι τα κόμματα θεώρησαν το κράτος ως λάφυρο. «Η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε και θα αφήσει σημάδια στον ελληνικό λαό» συμπληρώνοντας πως απέτυχε γιατί όχι μόνο δεν έμαθε αλλά ενίσχυσε τα λάθη του παρελθόντος κάνοντας λόγο για «αριστερό λαϊκισμό διανθισμένο με ολίγον ακροδεξιό λαικισμό». Ο Πρόεδρος του Ποταμιού τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει συγκρουστεί με τον λαϊκισμό και όπως είπε αν επιμείνει, η παράταξη του Κωσταντίνου Καραμανλή θα βγει μόνο κερδισμένη.

Σκανδαλίδης:

Η εθνική συνεννόηση είναι προτεραιότητα για να βγει η χώρα από την κρίση τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ. «Μας ενώνει όλους για ένα καλύτερο αύριο η αγωνία για μια καλύτερη Ελλάδα» τόνισε επισημαίνοντας πως «οι πρόσφατες εξελίξεις εμφανίζουν μια χώρα χωρίς πυξίδα σε μια τρικυμία».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού και για καθυστέρηση στην αξιολόγηση.

Όπως είπε το το μνημόνιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι ανεφάρμοστο ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση συνεργασίας τα προηγούμενα χρόνια είχε θετικά αποτελέσματα. «Κάθε μέρα που περνά θα είναι πιο δύσκολο ένα κόμμα μόνο του να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΕ

Την ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της μια κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, πολεμά το ίδιο σύστημα με τους ίδιους τρόπους που πολέμησε και την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επεσήμανε στην παρέμβασή του στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Γιάννης Μοίρας. Ο γραμματέας του κόμματος έθεσε το δίλημμα αν «σκύβουμε το κεφάλι και οδηγούμεθα στο σκοτάδι ενός νέου μεσαίωνα ή αγωνιζόμαστε για μια διαφορετική Ευρώπη της συνοχής και της ευημερίας» επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, τόνισε ο στόχος της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη είναι κοινός. «Κινδυνεύομε να καταλήξουμε μια αποτυχημένη χώρα» είπε υποστηρίζοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτατου κυβερνητικού συνασπισμού για να περάσει η χώρα στον ενάρετο κύκλο της παραγωγικότητας και της προόδου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε πως χρειάζεται όσοι είναι υπέρ του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας να συνεργαστούν. Ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. «Σήμερα χρειάζονται πολιτικές που θα καταλήγουν στη μείωση των ανισοτήτων» τόνισε ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την αντικατάστασής της από μια κυβέρνηση συναίνεσης με πρόσωπα κοινής αποδοχής. «Ο κ. Τσίπρας είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ήσυχος εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Ενότητα περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χωρίς να κρύψει την ανησυχία του και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το Συνέδριο

Για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΝΔ θα υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος με την κοινωνία καθώς θα δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους φορέων, νέους επιχειρηματίες, και επιστημονικούς φορείς που δεν είναι απαραίτητα αναγκαίο να είναι σύνεδροι ή μέλη του κόμματος και οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Δημοφιλή